2015. szeptember 17. 17:01

A General Motors (GM) 900 millió dollár bírságot fizet az ellene folyatott büntetőeljárás leállításáért, miután a cég gyújtáskapcsolóinak meghibásodása legkevesebb 124 halálesetet okozott - közölte csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium.

A gyújtáskapcsoló hibája miatt több esetben a mozgásban lévő autó lekapcsolt, működésképtelenné téve a légzsákokat, a szervokormányt és az elektromos féket. A GM a CNN Money szerint állítólag elismerte, hogy alkalmazottai már csaknem egy évtizeddel azelőtt tudtak a hibáról, hogy a cég autóit tavaly év elején elkezdték visszahívni. Emiatt történt vádemelés, de az ügyben a cég vezetői ellen nem indult eljárás.

A GM emellett előzetes megállapodást kötött egy 1400 halálesetre és súlyos sérülésre kiterjedő polgári peres csoportos eljárás ügyében is, amelyet nemcsak a gyújtáskapcsolók meghibásodása miatt indítottak. Ennek összegét nem közölték. Az autógyártó korábban külön alapot hozott létre a balesetekben életüket vesztett és megsérült személyek családjainak kárpótlására. A GM legkevesebb 150 millió dollárt folyósít majd az alapba.

A GM visszahívásai több mint 30 millió gépjárművet érintettek és becslések szerint 4,1 milliárd dollárba kerültek - a most megállapított bírságon felül. Tavaly a Toyota egyezett bele, hogy 1,2 milliárd dolláros bírságot fizessen, amiért nem hívta vissza a váratlanul gyorsuló autóit. 2013-ban a JPMorgan Chase bank 13 milliárd dollárral váltotta meg az ellene amiatt emelt vádakat, hogy a 2008-as pénzügyi válságot megelőzően jelzálog alapú értékpapírokkal kereskedett.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.