2p

Január utolsó napjaiban - különösebb fennakadás nélkül - több mint 710 ezer bevallás érkezett elektronikusan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) - mondta Nagy József, az adóhatóság titkársági főosztályának vezetője.

Az idén januárban összesen több mint 1,5 millió bevallást nyújtottak be elektronikusan. Tavaly egész évben érkezett nagyjából hárommillió bevallás. A múlt évi több mint 50 ezerrel szemben az idén már 700-800 ezer cégnek kell elektronikusan teljesítenie bevallási kötelezettségét.

A januári tapasztalatok azért is fontosak voltak, mert a hónap utolsó napjáig jelentős számú e-bevallást vártak, ugyanis a jogi személyiséggel rendelkező vállalkozásoknak január 31-éig kellett beküldeniük éves összesítőiket.

A Pénzügyminisztérium (PM) sajtóközleményében sikeresnek ítélte a rendszer főpróbáját. "A rendszer megfelelt a követelményeknek, az óránként érkező tíz-húszezer bevallást az ügyfélkapu folyamatosan jó ütemben fogadta és juttatta tovább az APEH e-bevallásra szolgáló portálja számára" - áll a PM közleményében.

Nagy József elmondta: az adózók és a könyvelőirodák megfogadták az APEH tanácsát, és jóval a határidő előtt megkezdték a bevallások beküldését. Január 24-e óta folyamatosan növekedett a beérkező bevallások száma, ez is hozzájárult ahhoz, hogy különösebb problémák nélkül sikerült fogadni a hatalmas adatáramot - tette hozzá.

Hétfőn hetvenezer, kedden 150 ezer, szerdán pedig mintegy kétszázezer e-bevallás érkezett az adóhivatalhoz. A tavaly megszokottól eltérően - amikor a munkaidő kezdetétől a végéig folyamatosan emelkedett a benyújtások száma - most a munkaidő után voltak a legaktívabbak az adózók, illetve képviselőik.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!