2012. május 24. 09:28

A tavalyi 8 milliárd forintos veszteség után a Budapest Airport vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet - ismertette Jost Lammers, a Liszt Ferenc-repülőtér vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a rendkívüli helyzet ellenére a BA a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette és teljesíteni is fogja.

Megtört a lendület

A vezérigazgató a Malév csődje legnagyobb vesztesének nevezte a Budapest Airportot, kifejtette: a Malév 4,2 milliárdos tartozásának kiegyenlítésére nincs esély, ezért a BA azonnali költségcsökkentésre kényszerült, amelynek egyik lépése az 1-es terminál bezárása május 29-én. Május 30-ától valamennyi légitársaság a 2-es terminálról közlekedik, az 1-est előreláthatóan 5 évre zárják be.

Kam Jandu légiközlekedési igazgató ismertetése szerint 2011 rekordév volt a BA számára 8,9 millió utassal. Az idén ennél 13 százalékkal kevesebb, 7,9 millió utasra számítanak. Változatlanul bíznak ugyan egy új, magyar nemzeti, vagy regionális légitársaság megszületésében, de Kam Jandu szerint erre egyre kevesebb az esély.

Jost Lammers elmondta: a tavalyi 8 milliárd forintos veszteség után a Budapest Airport vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet. Hozzátette, hogy a rendkívüli helyzet ellenére a BA a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette és teljesíteni is fogja.

A további növekedési kilátásokat Jost Lammers szerint jelentősen meghatározza a nemrég elfogadott telekadó, amely komoly adóteher-növekedés a BA-nak, illetve a Malév repülési jogainak jövője. Ameddig erről nincs döntés, néhány, az EU-n kívüli útvonalra nem indulhatnak járatok Budapestről.

Kam Jandu elmondta, hogy a tavalyi, rekord utasszámú évben a 8,9 millióból 3,2 millió a Malév utasa volt. Közülük 1,3 milliót tett ki az átszálló utasok száma, ezt egyik pillanatról a másikra vesztette el a repülőtér. A tavalyi összforgalom 26 százalékát adták a fapados cégek, 74 százalékát a hagyományos társaságok, és ennek felét tette ki a Malév forgalma.

A nemzeti légitársaság csődje miatt az idei fejlesztések 37 százalékát kell elhalasztani. Nem épül meg a Malév központ, és a cargo-bázis is csak két év múlva. A vállalt infrastruktúrafejlesztéseket azonban folytatják. A BA-nál 200 embert kellett elbocsátani a költségcsökkentés érdekében.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.