<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az olasz FIAT 35 százalékot szerez az amerikai Chryslerből a két autógyár tervezett stratégiai együttműködésének keretében. Az együttműködésről kedden emlékeztetőt írtak alá.

A megállapodás technológiák, gyártási platformok cseréjére is kiterjed. Az olasz vállalat készpénzt nem fizet, és a jövőben sem tervezi a pénzügyi bajba került amerikai vállalat finanszírozását.

Az ügylet a FIAT számára azért előnyös, mert az együttműködés révén javulhat a méretgazdaságosság, ami a jelenlegi válságos helyzetben nagyon fontos, és az olasz modellek ismét megjelenhetnek az amerikai piacon, ahonnan egy ideje már hiányoznak.

A Chrysler elsősorban azt reméli a megállapodástól, hogy kis fogyasztású, környezetbarát autókkal bővítheti termékpalettáját.

Közben a német Daimler kedden azt jelezte, hogy mindenképpen meg akar válni a Chryslerben még meglévő, közel 20 százalékos részesedésétől. A német vállalat tavaly kezdett tárgyalásokat az amerikai vállalat új többségi tulajdonosával, a Cerberus befektetési társasággal a részesedés eladásáról.

Az amerikai befektetési társaság 2007 nyarán vette át az ellenőrzést az értékesítési gondokkal küszködő Chrysler felett. A Cerberus 80,1 százalékos részesedést vett a Chrysler csoportban, illetve annak pénzügyi szolgáltató cégében, és ezért 7,4 milliárd dollárt fizetett.

A  Chrysler eladása az egyik legnagyobb transzatlanti vállalategyesülés végét jelentette. A Daimler-Benz 1998-ban 36 milliárd dollárért vette meg a Chryslert.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.