Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tudja, hogy milyen autója, lakása van Mark Zuckerbergnek? Mi az, amin spórol, és mire nem sajnálja a pénzt a világ egyik leggazdagabb embere?

A Facebook elképesztően sok adatot letárol a felhasználóiról, azok preferenciáiról, az általuk látogatott oldalakról, vagy éppen a személyes kapcsolataikról. Jóval kevesebbet lehet közben tudni a vállalat alapító vezetőjéről Mark Zuckerbergről. A milliárdos üzletember ugyan időnként feltűnik a médiában, illetve a Facebookon is közzétesz információkat, képeket, azonban a privát szférájára nagyon ügyel. A napvilágot látottak alapján a Business Insider állított össze egy körképet, hogy mi az, amire sok pénzt költ Zuckerber, és mi az, amin inkább spórol.

Első ránézésre úgy tűnik, az öltözködésre nem sokat költ a cégvezér, hiszen minden média megjelenésén farmerben, szürke pólóban, esetleg kék színű kapucnis pulóverben tűnik fel. A látszat azonban csalóka, hiszen a hétköznapi viseletek nem egy tetszőleges bevásárlóközpontból származnak, hanem igen drága dizájner termékek. A ruhadarabok így pár dollár helyett több száz, esetenként több ezerbe kerülnek.

Ezekre költ 70 milliárd dolláros vagyonából

A járművek esetében viszont akár spórolósnak is mondható Zuckerberg. Több autóval is rendelkezik, hiszen a médiabeszámolók szerint van egy Acura TSX, egy Honda Fitje és egy Volkswagen Golfja is. Ám ezek mindegyike legfeljebb középkategóriás autónak nevezhető, és az áruk az USA-ban nem haladja meg a 30 ezer dollárt.

Egy dologban viszont kifejezetten nagyvonalú, az ingatlanok esetében nem sajnálja a pénzt. Persze ez is viszonylagos, hiszen az alapító 410 millió részvénnyel rendelkezik, ami a jelenlegi árfolyamon 70 milliárd dolláros vagyont jelent. Ehhez képest néhány tízmillió dollárnyi ingatlanbefektetés nem tűnik őrült költekezésnek.

Még 2011-ben vett a Szilícium-völgyben, Palo Altóban egy 470 négyzetméteres (5000 négyzetláb) házat, amelyet 7 millió dolláros befektetéssel alakítottak át „okos otthonná”, beépítve a legmodernebb, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó megoldásokat. A Jarvis névre keresztelt rendszer a világítást, a hőmérsékletet és az ajtókat is képes kezelni, emellett a Spotify-t, az okostelevíziót és az IP-kamerákat is lehet vele irányítani. Tavaly év végén pedig az is kiderült, hogy az MI már képes pirítóst sütni.

Ezen túl a szomszédjában lévő házakat is igyekszik felvásárolni, a hírek szerint a házát körülvevő négy ingatlanért 30 millió dollárt fizetett. 2013-ban San Franciscóban is vásárolt egy hasonló méretű házat, igaz annak felújítására a hírek szerint kevesebbet, 1 millió dollárt költött.

Év elején látott napvilágot az a hír, hogy végrehajtotta az eddigi legnagyobb ingatlanpiaci befektetését. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója két, összesen több mint 300 hektáros ingatlant vásárolt Hawaii szigetén, amelyekért 100 millió dollárt fizethetett. Az egyik területhez egy több mint 750 méteres, fehér homokos tengeri partszakasz is tartozik. A területen jelenleg egy biofarm található, ahol különböző növényeket termesztenek. Bár a két területre 80 ház felépítését is engedélyezték, állítólag Zuckerberg csak egy házat építene.

Ide költöztetik a Facebook dolgozóit

Az utazások kapcsán sem hallani arról, hogy két kézzel szórná a pénzt Zuckerberg, igaz, ha útnak indul, akkor az általában a Facebook költségére teszi. Ezakben az esetekben pedig komoly biztonsági személyzet kíséri, ami jelentősen meg tudja dobni a költségeket. 2015-ben például ezen a költségsoron 5 millió dollárt szerepelt a Facebook kimutatásaiban. Mark Zuckerberg persze a privát útjai során igyekszik távol tartani magát másoktól, és időnként csak véletlenül derül ki, hogy elutazott, ahogy arra magyarországi látogatása során is példát láthattunk.

Idén ugyanakkor költséges amerikai körútra vállalkozott, ez viszont egyesek szerint nem a saját szórakozását, hanem a későbbi politikai szerepvállalását szolgálná. A megjelenései és találkozói ugyanis már-már egyfajta kortes körútra emlékeztettek.

mfor.hu


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.