2011. szeptember 16. 06:10

Fellegi Tamás Moszkvában tárgyalt, egyebek között a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről a Gazprom elnökével.

Az orosz hírügynökség beszámolója szerint a nemzeti fejlesztési miniszter egyetértett Alekszej Millerrel abban, hogy a Fekete-tenger alatt futó, majd Dél- és Közép-Európa országait Oroszországgal összekötő gázvezeték megépítése jelentősen hozzájárul a dél-kelet- európai regionális együttműködés fejlesztéséhez. A cég sajtószolgálata arról is tájékoztatott, hogy befejező szakaszába jutott a Déli Áramlat a különböző szakaszok megvalósíthatósági tanulmányait is tartalmazó műszaki-gazdasági terv kidolgozása. 

A Gazprom 2009. március 10-én írta alá a Magyar Fejlesztési Bankkal az alap-megállapodást a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésében való együttműködésről. 2010. január 29-én a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank létrehozta a South Stream Hungary Zrt.-t, amelynek az a feladata, hogy biztosítsa a gázvezeték magyar szakaszának műszaki-gazdasági megvalósíthatóságát, finanszírozza az építést, és működtesse a gázvezetéket.     

Eközben az egyik tekintélyes orosz gazdasági lapban megjelent közlés szerint az EU energiaügyi biztosa az Európai Unió érdekeit sértőnek minősítette a Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezetéket. Günther Oettinger egyenesen megfenyegette az orosz Gazpromot, hogy problémák lesznek a szerződésekkel, amennyiben a Déli Áramlat zavarni fogja a vetélytárs európai Nabucco vezetéket - írta csütörtökön a Kommerszant című orosz gazdasági lap.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.