<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A lappiac zsugorodása mégsem állt meg, hiszen a negyedik negyedév újra szinte minden lap esetében mínuszokat hozott az átlagértékesítést tekintve. Ez alól egyedül a Heti Válasz a kivétel, mely immár harmadik negyedéve képes az előző évinél jobb eredményeket elérni.

A harmadik negyedéves adatok láttán úgy véltük, talán megállt a lappiac zuhanása, ám a friss adatok megcáfolják eme feltételezésünket. Szinten minden, általunk figyelt nyomtatott sajtóorgánum ugyanis negyedéves és éves bázison is további csökkenést volt kénytelen regisztrálni az értékesítési számokban. Mindezek ellenére szemet szúrtak számunkra a Heti Válasz adatai, mely immár harmadik negyedéve képes több lapot eladni, mint egy évvel korábban tette. Ez pedig a piac jelenlegi helyzetét és a többi lapot tekintve vitathatatlanul kiemelkedő teljesítmény.

A Heti Válasz az egyedüli legény a gáton

A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) legfrissebb, negyedik negyedévre vonatkozó adatai alapján ugyanis a Heti Válaszból hetente átlagosan 16 025 példányt értékesítettek, ami 2012 azonos időszakához képest 1,8 százalékos növekedést jelent. Az viszont a korábbiakhoz képest negatív "újdonság", hogy negyedéves bázison ez a lap is csökkenést regisztrált, vagyis 1 százalékkal kevesebb az év utolsó három hónapjában átlagosan értékesített lapszám.

Ha pedig már a Heti Válasszal kezdtünk, akkor folytassuk az általunk figyelt többi gazdasági-közéleti hetilappal. A kategória legnagyobb vesztese a Figyelő, melynek 8649 darabos átlagos értékesítése előző negyedévhez képest 5,1 százalékos csökkenés eredménye. Egy év alatt még ennél is drasztikusabb visszaesést kénytelen elviselni a lap szerkesztősége, hiszen 22,5 százalékos a mínusz. Ezzel pedig nemcsak a kategóriájának, de a nagyobb lapok között is a legnagyobb bukást szenvedték el. Szintén jelentős az egy év alatt bekövetkezett zsugorodás a HVG esetében, 12,4 százalékos, míg a 168 óra 7 százalékos értékesítéscsökkenést kénytelen elviselni.

Nincs megállás a napilapoknál

A napilapok értékesítési számait elnézve itt semmit sem változott a helyzet, hiszen mind a 4, általunk figyelt lap esetében csak csökkenéssel találkozhatunk. A legnagyobb mértékű éves visszaesés a baloldali Népszabadsághoz kötődik: a negyedik negyedévben átlagosan eladott 46 399 példányszám 13,5 százalékkal múlja alul a 2012 év végit. A szintén baloldali Népszava 10,4 százalékkal kevesebb lapot adott el napi átlagban, mint egy évvel korábban.

A jobboldali újságok esetében sem sokkal másabb a helyzet, csak a mínuszok enyhébbek. A Magyar Hírlap 11,2, a Magyar Nemzet pedig 4,2 százalékkal értékesített kevesebb lapot a tavalyi év utolsó negyedévében, mint egy évvel előtte.

Kategóriájában a Nők Lapja viszi a prímet

Ami a hetilapoknál a Heti Válasz, az a színes női- és pletykalapok esetében a Nők Lapja lehet, hiszen 2013 negyedik negyedéve volt sorban a második olyan időszak, amikor előző negyedévhez és előző év azonos időszakához képest is egyaránt képes volt több példányt értékesíteni. A 2013 negyedik negyedévben átlagosan eladott 227 012 példány a július-szeptember három hónaphoz viszonyítva 3,2, 2012 utolsó negyedévéhez képest pedig 4,6 százalékkal jelent magasabb számot.

A Nők Lapján kívül egyetlen más lap sem tudott pluszos számokat produkálni. A legnagyobb mínuszt ebben a kategóriában a Blikk szenvedte el, melynek napi átlagban eladott 137 638 darabos példányszáma 11,9 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit. A másik színes napilap, a Bors valamennyivel jobb negyedévet zárhatott, hiszen a 69 758 darabos napi átlaga mindössze 0,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A Best és a HOT! magazin viszont 7,5-7 százalékos mínuszt kénytelen elkönyvelni, a Story pedig 4,9 százalékkal értékesített kevesebbet heti átlagban.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.