<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az IBM bejelentette, hogy megállapodott a Lenovo-val x86-os szerverüzletének értékesítéséről. A megállapodás értelmében kb. 2,3 milliárd dollárért a Lenovo-hoz kerülnének a System x, Blade Center, Flex System szerverek, a NeXtScale, iDataPlex rendszerek, az ezekhez tartozó szoftverek, hálózati eszközök és karbantartási szolgáltatások.

A megegyezés mindkét cég szempontjából előnyős. Az x68 szerverüzletág viszonylag kis része az IBM portfóliójának, és a számítástechnikai cég ezután a sokkal jövedelmezőbb szoftverüzletágára és szolgáltatói üzletágára koncentrálhat.

A Lenovo számára a szerverüzletág megszerzése lehetőséget nyújt, hogy szélesítse tevékenységi körét. 2013-ban a Lenovo volt a világ legnagyobb asztali számítógép (PC) gyártója a legyártott számítógépek száma alapján, de az elmúlt években a PC-k és laptopok iránti kereslet folyamatosan csökkent.

Azonban nem teljesen biztos, hogy létrejön a két cég közti üzlet. Az eladásba bele kell egyeznie az Egyesült Államok felügyeleti szerveinek is. Elképelhető, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vizsgálatot indítanak egyes amerikai hatóságok, mert attól tartanak, hogy a kínai cég érzékeny információkra tesz szert az amerikai befektetésén keresztül.

A Lenovo már 2013 tavaszán is érdeklődött az IBM szerverüzletága iránt, de akkor sikertelenek voltak a tárgyalások. Sajtóhírek szerint az elmúlt időszakban már a Dell és a Fujitsu is tárgyalt az IBM-mel, de a cég végül a Lenovo mellett döntött.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.