2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Lufthansa csoport bővíti és Eurowings nevű márkája alá szervezi át diszkont üzletágát - döntött a legnagyobb német légiközlekedési vállalat felügyelőbizottsága szerdán. A Lufthansa pilótáinak szakszervezete (VC) közben újabb sztrájkra készül, a csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetés a hosszú távú járatokat érinti.

A VC idei tizedik sztrájkja csütörtökön hajnali 3 órakor kezdődik és éjfélig tart. A Lufthansa közölte, hogy a munkabeszüntetés miatt a tervezett 72 hosszú távú utasszállító járat közül csak 35 közlekedik majd, és törlik a hosszú távú teherszállító járatok többségét is. A kilencedik sztrájk hétfőn kezdődött és kedd éjfélkor ér véget, 1400 járatot kellett törölni miatta.

Az újabb munkabeszüntetés hírére a Lufthansa bejelentette, hogy munkaügyi közvetítői eljárást kezdeményez. A szakszervezet közölte, hogy megvizsgálja az ajánlatot, de nem áll el a sztrájktól, és a következő hetekben is szervez munkabeszüntetést - a karácsonyi ünnepnapok kivételével -, amennyiben továbbra sem sikerül megegyezésre jutni a kollektív szerződés hatálya alá tartozó pilóták korai nyugdíjazásáról szóló szabályok átalakításáról. 

A Lufthansa csoport felügyelőbizottsága szerdai ülésén elfogadta a menedzsment javaslatát a diszkont üzletág átalakításáról és jelentős kiterjesztéséről. A koncepció szerint a csoport Germanwings nevű diszkont légitársasága beolvad az Eurowingsbe, amelynek bővül a flottája és a tevékenységi köre, így németországi belföldi és európai járatok mellett hosszú távú járatokat is indít majd.

A 2015 végéig tartó átszervezés révén az Eurowings a legnagyobb európai diszkont légitársaságokkal veszi fel a versenyt, és a Lufthansától megszokott minőséget, megbízhatóságot és biztonságot "nagyon jó ár-érték aránnyal" kínálja az utazóknak - mondta Carsten Spohr, az igazgatótanács elnöke.

Megfigyelők szerint a Lufthansa egyebek között a bérköltségek alacsonyan tartásával igyekszik erősíteni az Eurowings verenyképességét a gyorsan fejlődő diszkont repülési piacon. A Lufthansa a csoport valamennyi tagját együttvéve több mint 9 ezer pilótát alkalmaz, közülük 5400-ra vonatkozik az a kollektív szerződés, amelynek átalakítása miatt tavasz óta már kilenc sztrájkot szervezett a VC. A többi, mintegy 3600 pilóta jóval kevesebbet keres, mint a VC által képviselt kollegáik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!