TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2006. szeptember 18. 09:01

Egy moszkvai elemző szerint az orosz Lukoil számára nem annyira fontos a privatizálás előtt álló szerb NIS (Naftna Industrije Srbije) megszerzése, mint térségbeli konkurensei, így a magyar MOL vagy az osztrák OMV számára.

A Lukoil, amely ugyancsak stratégiai érdekzónájának tekinti a Balkánt, feltétlenül részt vesz ugyan a NIS 25 százalékának eladására októberben meghirdetendő pályázaton, de túlfizetni nem fogja - vélte a moszkvai Troika Dialog befektetési bank elemzője a Vedomosztyi című üzleti lap hétfői számában.

Valerij Nyesztyerov szerint meglehet, hogy a Lukoil amúgy sem felelne meg vevőként a szerb hatóságoknak, mert az orosz óriáscéggel monopolista szereplő jelenne meg az ország olajpiacán. Az a vállalat, amely a NIS 25 százalékát elnyeri, néhány év múltán annak 49 százalékos tulajdonosává válhat, ha legalább 800 millió dollárt fizet a részesedésért - jegyezte meg a nyugati stílusú orosz lap. Nyesztyerov 1,2-1,5 milliárd dollárra értékelte a NIS-t.

A Vedomosztyi szerint a szerb kormánynak a NIS privatizációjában tanácsokat adó Raiffeisen Investment és Merrill Lynch a Lukoilon, a MOL-on és az OMV-n kívül eddig a görög Hellenic Petroleumot, a lengyel PKN Orlent, valamint egy izraeli céget keresett meg a potenciális vevők közül.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.