2006. szeptember 18. 09:01

Egy moszkvai elemző szerint az orosz Lukoil számára nem annyira fontos a privatizálás előtt álló szerb NIS (Naftna Industrije Srbije) megszerzése, mint térségbeli konkurensei, így a magyar MOL vagy az osztrák OMV számára.

A Lukoil, amely ugyancsak stratégiai érdekzónájának tekinti a Balkánt, feltétlenül részt vesz ugyan a NIS 25 százalékának eladására októberben meghirdetendő pályázaton, de túlfizetni nem fogja - vélte a moszkvai Troika Dialog befektetési bank elemzője a Vedomosztyi című üzleti lap hétfői számában.

Valerij Nyesztyerov szerint meglehet, hogy a Lukoil amúgy sem felelne meg vevőként a szerb hatóságoknak, mert az orosz óriáscéggel monopolista szereplő jelenne meg az ország olajpiacán. Az a vállalat, amely a NIS 25 százalékát elnyeri, néhány év múltán annak 49 százalékos tulajdonosává válhat, ha legalább 800 millió dollárt fizet a részesedésért - jegyezte meg a nyugati stílusú orosz lap. Nyesztyerov 1,2-1,5 milliárd dollárra értékelte a NIS-t.

A Vedomosztyi szerint a szerb kormánynak a NIS privatizációjában tanácsokat adó Raiffeisen Investment és Merrill Lynch a Lukoilon, a MOL-on és az OMV-n kívül eddig a görög Hellenic Petroleumot, a lengyel PKN Orlent, valamint egy izraeli céget keresett meg a potenciális vevők közül.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.