<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapítása szerint piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) fenntartja véleményét, hogy a felvásárlók és feldolgozók megállapodást kötöttek a meggy átvételi áráról.

Elképzelhetetlen megállapodás nélkül, hogy a meggyért ugyanazon a napon Balkányban és Szigetváron is azonos felvásárlási árat adjanak - mondta Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója az MTI-nek pénteken. Elmondta, hogy hivatalosan még nem kaptak tájékoztatást a GVH-tól. Az agrár-érdekképviseleti vezető furcsállja, hogy a sajtó előbb kapta meg a GVH véleményét a szóban forgó ügyről, mint az érintettek. Egyben utalt arra, hogy további lépésekről azt követően döntenek a Magosznál, hogy hivatalosan is megkapják a GVH döntéséről az értesítést, és áttanulmányozták azt.

Budai Gyula utalt rá: a konkrét ügyben kevés esélyt lát az előrelépésre a GVH döntését követően. Szerinte a kartellgyanút nagyobb eséllyel lehetett volna bizonyítani, ha a versenyhatóság a bejelentést követően azonnal - még júniusban - elkezd vizsgálódni, nem pedig csak jóval késő. A szövetségi igazgató szerint az ügy haszna az - mivel ez a kérdés jelenleg napirenden van -, hogy vélhetően ármegállapodásra egy ideig senki nem gondol.

Korábban a GVH-hoz kartell ügyben két bejelentés is érkezett a meggypiacon tapasztalható anomáliák miatt. Az egyiket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tette hét vállalkozás ellen. A másik bejelentő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara volt. A köztestület szerint tíz vállalkozó és egy egyéni vállalkozó és több nem nevesített feldolgozó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén összehangolta felvásárlási árait.

A versenyhatóságnál úgy vélték: a piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése következtében. Így vizsgálat a meggykartell ügyében nem indul - közölte a GVH. A GVH közlése szerint tavaly a fagykárok miatt kevesebb meggy termett, közel 46 ezer tonna, így 200-220 forint kilogrammonkénti felvásárlási ár alakult ki. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól (FruitVeb) származó adatok alapján csaknem 59 ezer tonna meggy termett. Országosan átlagosan 75-80 forint kilogrammonkénti áron lehetett a meggyet feldolgozói telephelyen értékesíteni.

A GVH táblázatba foglalta 2001-től a meggytermés illetve a kompótmeggy felvásárlási árát, amelyből az látható, hogy az idei termésnél nagyobb csak 2004-ben és 2006-ban volt, akkor a felvásárlási ár 77 forint illetve 119 forint volt kilogrammonként, szemben az idei 80 forinttal.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.