<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A Nabucco gázvezeték előkészítésére és tervére nincs közvetlen hatása a grúziai harcoknak, amelyben az energetikai infrastruktúra is részben sérül - mondta el Bayer Mihály, a Nabucco-nagykövete az MTI kérdésére hétfőn.

Remélhetőleg néhány napos harcról van szó - tette hozzá - kiemelve, hogy a Nabucco viszont egy hosszú távú projekt.

A tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből induló és Grúzián is átvezető Nabucco gázvezeték a közép-ázsiai és a közel-kelet gázmezőkről származó gázt juttatná el Európába megkerülve az orosz forrásokat.

Már most is a volt szovjet köztársaság területén keresztül húzódik az egyetlen gáz-, illetve olajvezeték, amely Oroszország kikerülésével juttatja el a világpiacra a Kaszpi-tenger mélyéről származó szénhidrogéneket.

A jelenlegi árakon 7,9 milliárd euró beruházási költségű Nabucco a grúz-török határról Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át érné el az ausztriai Baumgartent. Az új gázvezeték Törökországban kétezer, Bulgáriában négyszáz, Romániában 460, Magyarországon 390 és Ausztriában 46 kilométer hosszú lenne.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.