2009. november 26. 13:41

A tőzsdén jegyzett szlovén olajkonszern, a Petrol és az orosz Lukoil is érdeklődik a horvát INA tulajdonában levő Crobenz benzinkúthálózat megvásárlása iránt.

A Petrol szóvivője szerint jelzik érdeklődésüket, de ez semmiképpen sem jelent kötelezettséget.

A szlovén "Finance" című pénzügyi lap szerint az orosz Lukoilt is érdekli a Crobenz.

A Petrol Horvátországban a második benzinkút-üzemeltető: a horvát Europetrol tavalyi átvételével jelenleg 70 benzinkutat üzemeltet Horvátországban, ahol az INA 435, az OMV 58 üzemanyagtöltő-állomással rendelkezik.

Horvát médiajelentések szerint az INA a Crobenz-kutak mellé saját, vagyis az INA-hálózat benzinkútjaiból is felajánlhat még a reménybeli vásárlónak. A Crobenz üzemanyag-kiskereskedő 14 benzinkutat üzemeltet Horvátországban.

A Petrolnak összesen 430 benzinkútja van, ebből 312 Szlovéniában. Horvátországi kútjai mellett még Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban és Koszovóban rendelkezik benzinkutakkal.

A horvát INA olajipari vállalat nemrégiben jelentette be, hogy értékesíti Crobenz benzinkúthálózatát. Az érdeklődőknek eredetileg november 20-ig, a hivatali órák végéig kellett szándéknyilatkozatot eljuttatniuk az INA-hoz, ezt a határidőt később november 25-re módosították.

A horvát versenyhivatal júniusban feltételes engedélyt adott a Mol Nyrt.-nek az INA olajipari vállalat átvételéhez. A hivatal a vállalat mintegy 60 százalékos piaci részesedését túl nagynak találta, ezért az INA tulajdonában lévő Crobenz termékforgalmazó leányvállalat kilenc hónapon belüli értékesítését kötötte ki feltételként. A Mol az INA részvényeinek 47 százalékát tartja tulajdonában, viszont egy másik, kisebb horvát üzemanyag-kiskereskedő cég, a Tifon megszerzésével horvátországi piaci részesedése mintegy 60 százalékra nőtt.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.