2011. szeptember 6. 09:59

A Rába Jármű Kft. S91 típusú midibuszok norvégiai szállítására nyert megbízást a napokban - közölte a győri társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A társaságnál közölte, hogy a megrendelés egyelőre egy "induló darabszámra" szól, ami nem nagy volumenű, és a későbbiekben dől el, hogy hová fejlődik ez a kapcsolat. A megrendelés értékét nem közölték. Hozzátették, hogy a norvégiai megrendelőnek korábban már szállított a Rába a midibusz korábbi szériájából, és ígéretesnek tartják, hogy a korábbi partnercég most újra felvette a kapcsolatot.

A Rába az új S91 típust a BKV korábbi, eredménytelennek minősített tenderére fejlesztette ki. A midibusz az elmúlt hetekben problémamentesen zárta újabb, 6 hetes tesztperiódusát a BKV-nál, a várbusz útvonalán - tartalmazza a közlemény.

Az S91 típusú midibuszt a Rába a Molitus Kft.-vel és a Webasto Hungária Kft.-vel közösen fejlesztette ki. A busz ergonómiai, biztonsági és kényelmi szempontból is maximálisan megfelel az európai tömegközlekedés követelményeinek, valamint eleget tesz a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is. A jármű 115 kilowattos motorja Euro5-ös minősítésű, bio-hajtóanyaggal is üzemeltethető.

A midibusz első generációját a kontinens több nagyvárosában is megelégedéssel használják, többek közt Lettországban, Norvégiában, Görögországban, Csehországban és Izlandon. A Rába önjáró midibusz alváza így már több mint 70 millió kilométeres futásteljesítményt tudhat maga mögött az európai piacon.

A Rába csoport portfólióját három önálló, de egymáshoz kapcsolódó járműipari üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. A cég árbevételének mintegy 60 százaléka exportból származik, elsősorban a vállalat három stratégiai piacáról, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és a FÁK régióból.

A Rába Nyrt. legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2011 első félévében a csoport konszolidált értékesítési árbevétele az előző év hasonló időszakához viszonyítva 2,5 százalékkal 18,16 milliárd forintra nőtt, az adózott nyereség pedig 250 millió forint volt, szemben az előző év első felében elszámolt 967 millió forint veszteséggel. A 2010-es évet a társaság 389 millió forint veszteséggel zárta, bevétele 5,5 százalékkal 35,8 milliárd forintra nőtt.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!