2014. június 12. 11:40

A német Siemens és a japán Mitsubishi várhatóan mintegy 7,25 milliárd eurós ajánlatot fog tenni a francia Alstom gáz- és gőzturbina üzletágára a Nikkei japán üzleti napilap értesülése szerint.

A két cég szerdán jelentette be, hogy várhatóan összefog annak érdekében, hogy versenybe szálljon az amerikai General Electric (GE) korábbi, 12,35 milliárd eurós ajánlatával. A Nikkei által közölt Siemens-Mitsubishi ajánlatban szereplő vételár jelentősen alatta marad a GE által kínált összegnek, de az előbbi nem tartalmazza a turbinaüzletág elosztó és szállítási részlegét. A Siemenst a gázturbina, a Mitsubishit pedig a gőzturbina üzletág érdekli.

A Mitsubishi egy másik japán céggel, a Hitachival együtt venne részt az Alstom-üzletben, egy közös vállalkozás felállításával, amelyben a Mitsubishinek 65, a Hitachinak 35 százalékos részesedése lenne.

Az Alstomért folyó küzdelmet a francia kormány is kiemelten kezeli. Az Alstom a GE ajánlatát preferálta volna, a francia kormánynak azonban fenntartásai voltak és további ajánlattevőket keresett. Az Alstom június 23-án hozza meg a döntését.

MTI