2008. május 30. 10:54

Az osztrák Strabag építőipari vállalat a vezető autópálya-koncessziós céggé válik Kelet-Európában, idézte a Strabag vezetőjét, Hans Peter Haselsteinert az osztrák Wirtschaftsblatt.

Előzőleg bejelentették, hogy a Strabag teljes egészében megszerzi a magyarországi M5-ös autópálya koncesszióját, a szintén osztrák Raiffeisen PPP-vel kötött megállapodás alapján. Az ügylet értéke 257 millió euró.

A Strabagnak eddig 25 százaléka volt a kezelő Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. (AKA) társaságban. Most a Raiffeisen PPP Infrastruktur Beteiligungs GmbH-tól megkapja az AKA holdingtársaságát, miáltal a Strabag az AKA százszázalékos tulajdonosa lesz.

A magyar kormány ez év elején adta el az AKÁ-ban volt 39,48 százalékos részét árverésen a Raiffeisen PPP-nek. Opció lehívása révén a Raiffeisen megszerezte a többi résztvevő, közte a Mol és a francia Colas építőipari vállalat részét is.

Két héttel ezelőtt a Strabag közel 50 százalékos kisebbséget vásárolt a grazi EFKON AG-ben, amely 17 országban működtet elektronikus fizető- és forgalomellenőrző rendszereket.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.