2008. július 31. 13:29

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag építőipari vállalat megvásárolja a mexikói Cemex csoporttól annak magyar és osztrák leányvállalatát, a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-t és a Cemex Austria AG-t - közölték a mexikói cégnél csütörtökön.

A vételár 310 millió euró, az ügyletet az illetékes versenyhatóságoknak, illetve a Strabag felügyelőbizottságának még jóvá kell hagynia.

A Cemex Hungária a második legnagyobb betongyártó a magyar piacon: országszerte negyven készbetongyárral, nyolc kavicsbányával, öt térkőüzemmel és hatvanmillió tonna nyersanyagtartalékkal rendelkezik, alkalmazottainak száma nyolcszáz fő. Tavalyi árbevétele 61 millió euró volt.

A mexikói cég magyarországi aktivitását jól mutatja, hogy tavaly Budapestre helyezte európai hálózatát kiszolgáló szolgáltatóközpontját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára.

A Cemex Austriának negyvenöt betongyára és harminc kőbányája van, nyersanyagtartaléka 156 millió tonnára rúg. Tavaly 196 millió euró árbevételre tett szert.

A Strabag tervei szerint a két országban a jövőben elsősorban a transzportbeton-üzletágra, illetve a speciális termékek előállítására helyezik a hangsúlyt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.