2011. április 28. 10:19

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte meg hét pályázó közül a „távhő-ármegállapítási módszertan kialakítása” című pályázatot, amit a Magyar Energia Hivatal írt ki - olvasható a hivatal honlapján.

A 2011. március 18-án kiírt és március 29-én módosított pályázat szerint a vállalási ár nem érheti el a 8 millió forintot. A bírálat során az árat 50 százalékban vették figyelembe, a koncepcióterv minősége, azaz  az ellátandó feladatok elvégzésének modellje jelenti a másik 50 százalékot. A hivatal az eredmény ismertetésében az árat nem közölte.

A tender kiírása szerint a nyertes ajánlattevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hivatal által átadott üzleti információk titkosságára.

A lakosságnak és a külön kezelt intézményeknek a távhő árát az április 15-én hatályba lépett jogszabály a 2011. március 31-i szinten befagyasztotta. A továbbiakban a távhő-szolgáltatási díját és az értékesített hő árát az energiapolitikáért felelős miniszter állapítja meg, azaz hatósági ára lesz csak úgy, mint a földgáz és a villamos energia esetében.

A hatósági ár előkészítése a Magyar Energia Hivatal feladata, és a hivatalnak első ízben 2011. augusztus 31-ig kell javaslatot tennie a távhő hatósági árára.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2010 márciusában alakult. Akkor Giro-Szász András, az egyik tulajdonos sajtótájékoztatón azt mondta: a kutatóintézet feladatának tekinti vállalati, ágazati és nemzetgazdasági szintű közgazdasági elemzések, és gazdaságpolitikai értékelések készítését. Heim Péter, aki szintén tulajdonos a társaságban tavaly márciusban úgy vélte, hogy a Magyarországon működő kutatóintézetek nem ötvözik kellőképpen a piaci és elméleti tudást, erre ad választ a Századvég Gazdaságkutató.

A múlt hónapban Századvég Gazdaságkutató Zrt.  hirdetmény nélküli tárgyalásos egyszerű közbeszerzési eljárás eredményeként kapott megrendelést  hat, egyenként legalább 30 oldalas gazdaságpolitikai elemzésre, nettó 24,3 millió forintért a Fidesz parlamenti frakciójától. A megrendelő tájékoztatást igényelt Magyarország makrogazdasági helyzetéről, a nemzeti fejlesztési stratégia megvalósításának lehetséges irányairól és változásairól. A tanulmányokban a kormányzati gazdaságpolitika részletes elemzését várt el a frakció, olyat amely kitér a költségvetés döntések következményeire, illetve az adópolitikára is.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.