2011. május 10. 11:53

A 43 éves Radovan Jelasity 2011. június 1-jén csatlakozik az Erste Bank Hungary Zrt. vezetőségéhez, és a magyar hatóságok engedélyét követően a bank elnök-vezérigazgatói pozícióját tölti be. Új szerepkörében emellett a pénzügyi igazgatói feladatokat is ellátja majd, közölte az Erste az mfor.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Radovan Jelasity Papp Editet váltja, aki újabb szakmai kihívások keresésével indokolta távozását a pénzintézet éléről 2011. május 31-ével.

Radovan Jelasity széles körben elismert bankár, aki alaposan ismeri a kelet-közép-európai régiót. Kiemelkedő szakmai pályafutása során kereskedelmi bankoknál és felügyeleti szerveknél egyaránt széleskörű tapasztalatokat szerzett. Emellett magyar állampolgársága révén is tökéletes választás az Erste Bank Hungary vezérigazgatói posztjára. Örömünkre szolgál, hogy csatlakozik bankcsoportunkhoz, és várakozással tekintek a vele való együttműködés elé” – jelentette ki Manfred Wimmer, az Erste Bank Hungary felügyelőbizottságának elnöke.
 
Radovan Jelasity a Szerb Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedett 2004 és 2010 között, ezt megelőzően négy éven át a szerb jegybank alelnöki posztját töltötte be. Jegybankárként fontos szerepet játszott a szerb bankszektor és biztosítási piac konszolidálásában, valamint a szabályozói és felügyeleti szervek megerősítésében, továbbá kulcsszerepet töltött be Szerbia nemzetközi pénzügyi intézményekkel folytatott tárgyalásain. A Banking Rehabilitation Agency (Bankrehabilitációs Ügynökség) alelnökeként közreműködött a bankrendszer átszervezésében, és számos nagybank privatizációs folyamatának elindításában. Ezt megelőzően Frankfurtban a McKinsey&Company kötelékében németországi, lengyelországi és bulgáriai banki projektekben vett részt. Banki pályafutását a frankfurti Deutsche Banknál kezdte, ahol négy éven át Kelet-Közép-Európáért felelős területi vezetőként dolgozott.
 
A bajai születésű Radovan Jelasity Budapesten járt középiskolába. A chicagói Illinois Egyetem pénzügyi szakán szerzett MBA fokozatot a Belgrádi Egyetem közgazdasági diplomája után.

mfor.hu