6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre több hazai IT-cég fut be karriert a tengerentúlon is, így lassan egész magyar közösséget alakíthatnak ki a Szilícium-völgyben. Sok vállalkozás beindításához persze tőke kell, de a hazai kockázati tőke is felismerte a fejlesztésekben rejlő potenciált, így a szakemberek szerint az igazán egyedi és értékes találmányok tudnak boldogulni. Mfor.hu-háttér.

Magyar cég került be az Intel partnerei közé

Kedden jelentették be hivatalosan, hogy az Intellisense Zrt. WebCam Laboratory nevű szoftvere a jövőben minden Intel Classmate számítógépre gyárilag telepítve lesz, ugyanis a magyar fejlesztő megállapodást kötött az amerikai óriásvállalattal. Az említett program egy webkamera-alapú természetmegfigyelő szoftver, mellyel többek között fizikai kísérleteket lehet modellezni, illetve a mikroszkóp is kiváltható. A fejlesztők elsősorban az oktatási szoftverek piacára akarnak betörni ezzel, de más területekről is van érdeklődés.

"Eredetileg hobbiprojektként indult az egész, majd közben jöttünk rá, hogy a jelenlegi oktatási környezet összhangban van a mi fejlesztésünkkel. A szoftver összerakása után indultunk el befektetőt keresni, egyrészt direktben kerestünk meg cégeket, másrészt pedig rengeteg versenyen indultunk, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet" - mondta Szigatlaki Zsolt, az Intellisense Zrt. egyik alapítója. Hozzátette: hosszútávú céljuk, hogy a szoftver előbb-utóbb ugyanolyan mindennapos eszközzé váljon az oktatásban, mint a számológép vagy a függvénytábla.

Az Intellel való együttműködésről Szigetlaki kiemelte: a cég Classmate sorozatából eddig hatmillió darabot adtak el világszerte, az eladások folyamatosan növekszenek, évente több millió példányra lehet számítani, melyek mind tartalmazzák majd a WebCam Laboratory szoftvert. Az amerikai óriás eladott példányonként fizet bizonyos jogdíjat a magyar fejlesztőknek, emellett bizonyos fokú kizárólagosságot kért, de az korlátozott, így egyénileg is értékesíthetik a terméket.

"A nemzetközi terjeszkedés mellett célunk, hogy minden magyar iskolába és minden magyar diákhoz eljusson a program. Számunkra ez nem pénzkérdés, hajlandók vagyunk nagyon komoly engedményt adni az árból, ezügyben próbálunk tárgyalni az illetékes minisztériummal" - mondta Szigetlaki. A szoftver ára egyébként 40 dollár (közel 9000 forint), de úgynevezett Green License konstrukció keretében 30 dollárért is meg lehet vásárolni, ha a vevő vállalja, hogy a különbözetet környezetvédelmi célokra fordítja.

A kockázati tőke is lát benne fantáziát

A WebCam Laboratory sikereihez szükség volt tőkére is, ezért bő egy évvel ezelőtt a fejlesztők felvették a kapcsolatot a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelővel, akik végül több mint 200 millió forintot fektettek a termékbe. "Ez a befektetés elvileg lehetővé tenné, hogy többségi tulajdonosok legyünk az Intellisense Zrt-ben, de egyelőre maradt a kisebbségi részesedés. A célunk természetesen az, hogy néhány éven belül nyereséggel szálljunk ki a vállalkozásból, az általában preferált 3-5 éves időtáv ebben az esetben is helytálló lehet" - vázolta fel Halász Iván, a Finext vezérigazgatója.

A Finext Startup egyébként kifejezetten kezdeti fázisban lévő vállalkozásokba fektet, a cég összesen 7,36 milliárd forintot kezel, melyből eddig mintegy 2,5 milliárdot helyeztek ki. "Számunkra kiemelten kezelt iparág a technológia, a média és a telekommunikáció, a jellemző befektetési méret pedig 100-400 millió forint. Általában 150-200 lehetőségből egy kerül be ténylegesen a portfólióba, de utána is szelektálunk a cégek között, mert a kiemelten kezelt cégeket nem csak tőkével, hanem infrastruktúrával és üzleti kapcsolatokkal is igyekszünk segíteni" - emelte ki Halász.

A Finext vezére szerint a WebCam Laboratory minden kritériumnak megfelel, ami egy sikeres kockázati tőkebefektetéshez szükséges, ezek közül kiemelte a cég sikeres menedzsmentjét és izgalmas üzleti tervét.

"Amikor minket megkeres egy cég, akkor fontos, hogy már látszódjon a termék, abban a stádiumban legyen a cég, amikor vagy van már valamekkora piaci jelenléte, vagy pedig egy komoly bevezetés előtt áll" - emelte ki Halász Iván azzal kapcsolatban, milyen cégekben látnak fantáziát. Emellett szerinte a legfontosabb, hogy legyen valamilyen üzleti terv, ami alapján el lehet bírálni a céget.

Összeállnak a magyarok a tengerentúlon?

Az újabb sikerrel lassan egész magyar közösség alakul ki a Szilícium-völgyben, hiszen egyre több cég létesít leányvállalatot vagy költözik ki Amerikába. A legismertebb talán a LogMeIn, melynek részvényeit már az amerikai tőzsdére is bevezették. Az amerikai vállalat alapítója és műszaki igazgatója Anka Márton, aki 62 milliárd forintosra becsült vagyonával a nyolcadik leggazdagabb magyar. A cég fejlesztőközpontja továbbra is hazánkban, Budapesten és Szegeden van.

Szintén az elmúlt évek magyar sikertörténete volt a Prezi, mely egy Flash-alapú, internetes prezentációkészítő szoftver.A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet ma már a Sunstone Capital segíti tőkével. A tényleges fejlesztést a közel húsz fős Zui Labs végezte, Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapítók vezetésével.

Komoly sikert ért el a Pocket Guide is, a magyar fejlesztésű telefonos szoftver világvárosok térképeit tartalmazza látnivalókkal, szórakozóhelyekkel. A program különlegessége, hogy hangos idegenvezetést is tartalmaz.

"Mi bízunk abban, hogy előbb utóbb lesz egyfajta összefogás az amerikai magyar cégek között, mi nyitottak lennénk ilyesmire. Ez a magyar gazdaság számára is előnyös lenne, mivel hazánk felkerülne az informatikai világtérképre. Létre lehetne hozni például egy magyar inkubátorházat a Szilícium-völgyben, ahol közösen fejleszthetnék a magyar tulajdonú cégek szoftvereiket, segíthetnének egymásnak" - mondta Szigetlaki Zsolt. Az Intellisense Zrt. egyébként szintén tervezi egy amerikai marketing iroda megnyitását, de a fejlesztést Magyarországon hagyná.

Az Intellisense Zrt. vezérigazgatója szerint részben a magyar oktatásnak köszönhető, hogy hazánk méretéhez képest lassan IT-nagyhatalommá válik. Emellett szerinte az is kedvez nekünk, hogy a nyugati világban egyfajta elkényelmesedés figyelhető meg, a mi erőnk abban rejlik, hogy nap mint nap meg kell küzdenünk bizonyos dolgokért. Halász Iván szerint a sok magyar világsiker egyrészt a jó emberanyagnak, másrészt pedig a könnyebb érvényesülésnek köszönhető, hiszen a szoftverpiacon nincsenek határok, egy kis országból is be lehet futni.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!