2010. február 9. 10:41

A Toyota 437 ezer Prius és más hibrid modellt hív vissza fékpedál problémák javítására.

A Toyota kedden értesítette hivatalosan a japán közlekedési minisztériumot a 2010-es Prius modell visszahívásáról. A visszahívás kiterjed a Lexus HS250h modellre, amit Japánban és az Egyesült Államokban forgalmaznak, valamint a kizárólag Japánban forgalmazott Sai modellre is.

A Toyota az Egyesült Államokban 133 ezer Prius modellt, 14.500 Lexus HS250h modellt hív vissza. Európában mintegy 53 ezer Prius modellt érint a visszahívás.

A Toyota a kocsikban frissíti az ABS fékrendszert szabályozó szoftvert, mivel a fékpedálok folyamatos fékezés után lassan térnek vissza nyugalmi állapotba. A probléma csak a harmadik generációs Prius modelleket érinti.

A kedden bejelentett visszahívással együtt globálisan már 8,5 millióra tehető azoknak a Toyotáknak a száma, amelyeket a vállalat javításra visszarendelt vagy amiatt, hogy a gázpedál beakadhat a padlószőnyegbe, vagy azért, mert a gázpedál nem megy vissza eredeti állapotába, vagy - mint legutóbb a Prius modelleknél - a fékpedállal van probléma.

A nagyon összetett, erősen komputerizált japán hibrid meghajtású autóval már nem először van gond. A japán piacra 1997-ben bevezetett modellnél 2005-ben is volt már egy komolyabb visszahívás, akkor is a szoftvert kellett frissíteni mintegy 75 ezer autóban, mert leállt a motor. De volt már probléma a fényszórókkal is.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.