2p

Tavaly a pozsonyi Volkswagen, a Mol csoporthoz tartozó Slovnaft és a zsolnai KIA érték el a legnagyobb bevételt Szlovákiában a nem pénzügyi vállalatok közül - derült ki a Trend szlovák gazdasági hetilap Top 200 című, csütörtökön megjelent kiadványából.

A Trend Top 200 - a nem pénzügyi vállalatok bevételei alapján összeállított - listájának első helyén ismét a pozsonyi Volkswagen végzett, amely 2011-ben az előző évihez képest 28,6 százalékkal, 5,193 milliárd euróra növelte bevételeit. A második legnagyobb bevételt tavaly a Slovnaft könyvelte el, 4,73 milliárd euróval. Az olajvállalat bevétele 35,1 százalékkal nőtt, ami a legnagyobb összegű emelkedés a listán szereplő vállalatok között. A harmadik helyen a zsolnai KIA végzett 3,328 milliárd eurós - egy év alatt 15,2 százalékos emelkedést mutató - bevétellel.

Egy évvel korábbi helyezéséhez képest egy hellyel (2,4 százalékos bevételcsökkenés mellett) visszaesett az LCD és LED képernyőket gyártó galántai Samsung, amely 3,168 milliárd eurós bevételével a negyedik helyen végzett. A lista ötödik helyére a Szlovák Villamos Művek került 2,849 milliárd eurós bevétellel, az előző évinél 32,7 százalékkal nagyobb bevétellel.

A Trend Top 200 elemzése az eredmények kapcsán megállapítja: tavaly főként a nemzetgazdaság fő hajtóerejét adó autógyáraknak sikerült jó eredményt elérniük, és az autógyártás eredményeinek köszönhetően jó eredményt mutattak fel a gumiabroncs- és műanyaggyártók is. Ebben a szegmensben volt kimutatható a legnagyobb - 40 százalék körüli - bevételnövekedés is. Az elemzés rámutat: a nyersolaj-feldolgozás szegmense is jó eredményeket ért el, ugyanakkor nem zárt sikeres évet az elektrotechnikai gyártók szegmense, az IT szektort pedig érzékenyen érintette a közkiadások befagyasztása.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!