<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Volkswagen és a Porsche egyesülésének egyik mérföldköveként emlegeti a sajtó, hogy a wolfsburgi székhelyű gyár megvette a Porsche Holdingot, mely a legnagyobb európai autókereskedő vállalat.

A Volkswagen és a Porsche újabb jelentős lépést tett egyesülési céljuk elérése felé azzal, hogy a Volkswagen 3,3 milliárd euróért megvásárolta a Porsche és a Piech családtól a legnagyobb európai autókereskedő vállalatot, a Porsche Holdingot. A salzburgi Porsche Holding eladásából befolyó összeget nagyrészt a magasan eladósodott Porsche SE feltőkésítésére fordítják, ez további lépés lesz a stuttgarti vállalat integrálása felé a Volkswagen konszern szervezetébe.

"Továbbra is bízunk abban, hogy még 2011-ben tető alá hozhatjuk az egyesülést" - mondta Matthias Müller, a Porsche vezérigazgatója a dpa német hírügynökségnek a Genfi Autószalonon. "Komoly eredményeket értünk el az egyesülés feltételeinek megteremtésében." A tőkeemelés legkésőbb május végéig lezárulhat, ezáltal a stuttgarti vállalat hatmilliárd euróra rúgó adósságterhei lényegesen lecsökkennek.

A sportkocsikat gyártó vállalat a Volkswagen átvételére tett sikertelen kísérlet során esett adósságcsapdába. Az adóssághegy felszámolása mindeddig szinte teljesíthetetlen előfeltételként akadályozta a Porsche integrálását a Volkswagen konszernbe.

A Porsche korábbi vezére, Wendelin Wiedeking és pénzügyi igazgatója, Holger Härter ellen folyamatban lévő nyomozás azonban kétségessé teszi az egyesülés megvalósítását még az idén. A Porsche vezetőit hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Volkswagen átvételére tett sikertelen kísérlettel kapcsolatban.

A Porsche jelenlegi működését azonban semmilyen módon nem befolyásolják a múltbeli tevékenységére vonatkozó vádak - hangsúlyozta Matthias Müller. "Jelenleg azt vizsgáljuk, milyen modellekkel lehetne még bővíteni a Porsche termékpalettáját" - mondta a dpa hírügynökségnek.

A Porsche a vezérigazgató bejelentése szerint évente egy új modellt tervez bemutatni. Az már biztos, hogy a Porsche egy új, kis terepjáróval jelenik meg a piacon, valószínűleg a 2013-as modellévben. "Úgy vélem a felügyelőbizottság március 15-i ülésén a döntést már hivatalosan is bejelentjük" - mondta Matthias Müller. "Az üzem megépítése 500 új munkahelyet is teremt majd."

Az Automobilwoche lapnak Matthias Müller úgy nyilatkozott, hogy az új üzem gyártóberendezéseinek kialakítása lehetővé teszi majd "számos érdekes járműprojekt" megvalósítását. Ez "legalábbis elméletben" megteremti a lehetőséget arra is, hogy néhány éven belül akár a Volkswagenhez tartozó Bentley vagy Lamborghini modellek készüljenek Lipcsében.

Az autókereskedő vállalat megvásárlásával a Volkswagen jelentős mértéken megerősítette nemzetközi piaci pozícióját. A Porsche Holding "egyike a leghatékonyabb és legnyereségesebb értékesítési szervezeteknek az autóipari szakmában, és nagyban megerősíti a Volkswagen konszern értékesítési üzletágát" - mondta Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója.

A Porsche Holding a Volkswagen konszern keretein belül is megtartja önállóságát, és változatlan formában alkalmazhatja üzleti modelljét - közölte a Volkswagen vezérigazgatója. A vállalat az egyik legeredményesebb autókereskedőnek számít Európában, különösen Ausztriában, Nyugat-Európában, Kelet- és Dél-Európában, valamint Kínában.

A Porsche Holding 2010-ben 565 ezer új és használt autó eladásával közel 13 milliárd euró forgalmat bonyolított, és 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A nagy- és kiskereskedelmi autóértékesítési tevékenység mellett a holdinghoz tartoznak a Porsche Bank pénzügyi szolgáltató, valamint az ingatlanpiaci, informatikai és biztosítási üzletágak is.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.