3p

Bár az elmúlt hónapokban felgyorsult az átállás az újabb Windows operációs rendszerekre, az ősrégi XP még mindig több gépen fut, mint a 8 és a 8.1 összesen.

Komoly fejfájást okoz a Microsoftnak, hogy a felhasználók egyszerűen nem hajlandóak áttérni az újabb operációs rendszerekre és maradnak a jól bevált, minden porcikájában ismert öreg verzióknál. A felhasználói viselkedés annyiban érthető, hogy egy munkára vagy tanulásra használt gép esetében sokkal fontosabb a jól ismert felhasználói felület, mint egy új „trendi” külső. Ha pedig a cég olyan lépésekkel borzolja az emberek idegeit, mint a start menü megszüntetése, azt bizony komolyan büntetik a vásárlók.

A Windows XP hivatalos „temetését” 2014. április 8-án tartozzák, amikor megszűnt mindenfajta támogatás a 12 éves rendszerhez. A Netmarketshare adatai szerint akkor a gépek 27,7 százalékán futott XP.

4 hónappal később megnéztük, hogy az embereket mennyire hatották meg a cég közlései a biztonsági fenyegetettségről és a vírusoknak való kitettségről. Augusztus elején úgy tűnt, hogy nem igazán: alig 3 százalékkal esett vissza a részesedés.

Most ismét eltelt 3 hónap és bár a kép valamelyest változott, az XP még mindig tartja a második helyét, jóllehet már „csak” 17,2 százalékos részarányt tudhat magáénak. Eközben a zsákutcának mondható 8-as 5,9, a 8.1 pedig 10,9 százalékon áll, míg a 7-es egyre csak növekszik. Vélhetően sokan kényszerből váltották le a jól ismert XP-t és most 2020-ig, a 7-es teljes „kinyírásáig” azt használják majd.

(Forrás: Netmarketshare)

A cikknek egyébként is aktualitást ad, hogy október 31-én már nem kapható több Windows 7-el telepített számítógép (leszámítva a megmaradt raktárkészleteket). A 7-es egyébként még 2015 januárjáig kap komolyabb frissítéseket, a következő 5 évben pedig már csak a biztonságiak érkeznek automatikusan a gépeinkre.

Ha már frissítés, így áll az Apple

Teljesen más felhasználó körről beszélünk az Apple eszközeivel kapcsolatban, de érdekes az is, hogy az iOS 8 még mindig csak 56 százalékon áll. Ennek számos oka lehet, kezdve az iPhone 4 viszonylagos népszerűségével (amely már nem támogatott), a hibákon és a képernyő-felbontási anomáliákon át (4S) a nagyméretű frissítési csomagig. Az iPhone 6 ugyanakkor mostanában debütált számos országban - így Magyarországon is – így vélhetően nő majd az új rendszerrel futó készülékek részaránya, ha máskor nem, a karácsonyi szezont követően biztosan.

(Forrás: Apple)

Szász Péter
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!