<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Hamarosan újabb üzletlánc léphet a magyar lakberendezési piacra, az év végén ugyanis megnyitják a Zara első üzleteit. Igaz, a legnagyobb konkurensük, a H&M ezzel a termékkategóriával már korábban megjelent nálunk.

Az európai divatláncok közül két óriás, a H&M és a Zara is jó ideje képviselteti magát a ruházati termékek mellett a lakberendezési kiegészítők piacán is. A két lánc állandó versenyben van a ruházati piacon, a lakberendezési termékkategóriában ugyanakkor viszonylag egyértelmű a sorrend, hiszen a spanyol hátterű Zara már 2003-ban belépett erre a piacra, míg a Hennes & Mauritz (H&M) jóval később, 2009-ben nyitotta meg az első ilyen üzletét.

Miközben a két lánc kínálatában több éve ott vannak ezek a termékek, a magyar vásárlók sokáig nem vásárolhattak a Home névre keresztelt részlegekben. Elsőként a H&M lépett, de a svéd hátterű lánc is csak tavaly ősszel nyitotta meg az első ilyen üzletét. A West End bevásárlóközpontban lévő boltban hozták létre a lakberendezési eszközöket kínáló első magyarországi H&M Home-ot. Azóta az Arénában is kínálják már a kategória termékeit.

A H&M legnagyobb versenytársának számító Zara a nemzetközi piacon ugyan már jelen volt a lakberendezési termékek kategóriájában, ám eddig Magyarországon csak a divattermékeiket lehetett megvásárolni. A vállalat azonban – ellentétben a H&M-mel – egy teljesen önálló Zara Home üzletet fog nyitni. A kiskereskedelmi vállalat ingatlantanácsadó partnerének, a Cushman & Wakefield közleménye szerint több mint 900 négyzetméteres, 3 szintes üzlet nyílik majd 2014 decemberében, a Fashion Street bevásárlóutcában. (szerk.: a Fashon Street köznapi értelemben inkább egy bevásárlóközpontnak tekinthető, amely a Vörösmarty tér szomszédságában, a Deák Ferenc utcában található.) A helyszín ugyan nem egy pláza, ám közvetlenül kapcsolódik Budapest hagyományos sétáló- és bevásárlóutcájához, a Váci utcához, valamint a Vörösmarty térhez. Ráadásul a Fashion Street bérlői között olyan nemzetközi divatmárkák is megtalálhatók, mint a Massimo Dutti, az Oysho, az Intimissimi, a Hugo Boss, Tommy Hilfiger, a Lloyd, a Benetton, a Furla, a Mexx, a nanushka és a Lacoste. A Fashion Streeten a Starbucks, a Vapiano és a Déryné vendéglátó egységek képviseltetik magukat, de jelen van az iStyle és a Vodafone is.

A spanyol Inditex Csoport tagjaként a Zara Home lakberendezési márkát 2003-ban alapították. A lakástextileken kívül edények, étkészletek, üveg- és dekorációs tárgyak, valamint kiegészítők is megtalálhatóak a termékpalettában, mely az év során folyamatosan megújul. Hogy a magyar bolttal milyen sokáig kivártak, azt jelzi az az adatsor is, mely szerint jelenleg a világon, 45 országban, 402 Zara Home üzletet működik.

Az üzlet mostani nyitásában persze szerepet játszhat az is, hogy a statisztikák szerint a magyar fogyasztás túl van a mélyponton, az első félév átlaga ugyanis az előző év hasonló időszakához viszonyítva 6,1 százalékos bővülést jelzett. Ettől minimálisan elmaradva 5 százalékkal bővült a bútor termékkategória. Más kérdés, hogy a lakberendezési piaccal "szimbiózisban" lévő lakásépítési piac még mindig csak nagyon halovány életjeleket mutat.

Ha a számoktól kicsit eltekintve vizsgáljuk a piacot, akkor is – természetesen kissé szubjektív módon – megállapíthatjuk, hogy a lakberendezési piacon közel sincs még minden rendben, bár a legnépszerűbb bevásárlóközpontokban több, az igényesebb lakberendezési kategóriát képviselő üzlet található, többek között a Butlers üzletlánc jóvoltából. A célzottan magasabb kategóriás lakberendezési üzletek számára (még a 2000-es évek "aranykorában") épült budaörsi Max City üzletközpontban azonban jócskán vannak kiadásra váró üzlethelységek.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.