2015. március 18. 09:55

Folytatódott a balatoni turizmus sorvadása, januárban már a belföldi turisták sem tudták ellensúlyozni a külföldiek elmaradását.

Mivel a turizmus igen összetett terület és tavaly több alkalommal is foglalkoztunk a magyar tengertől elforduló külföldi turistákkal, úgy gondoltuk, hogy idén inkább másra fókuszálunk. A KSH adatait meglátva azonban úgy ítéltük meg, hogy a friss balatoni számok mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Míg tavaly még a külföldi vendégéjszakák 1-2 százalékos visszaesése miatt keseregtünk, januárban „sikerült” egy 23,4 százalékos mínuszt produkálnia a balatoni régiónak. Bár a belföldi vendégek száma 3,1 százalékkal nőtt (amely szintén nagyon alacsony szám a korábbiakhoz viszonyítva), az összkép így is egy 7,9 százalékos csökkenés. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 147 ezer éjszaka után a szállásadóknak be kellett érniük 136 ezerrel januárban, amely 11 ezres csökkenés.

Országos viszonylatban viszont remekeltünk

A vendégéjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt januárban, ezen belül a külföldiek 7,5, a belföldiek 10,5 százalékkal töltöttek el több éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legnagyobb mértékben a máltai turisták száma nőtt 142 százalékkal, ami persze elenyésző 731 vendégéjszakát takar. Megduplázódott a dél-afrikai és az izraeli vendégéjszakák száma is, utóbbinál ráadásul nem csak arányait tekintve jelentős a növekedés, hiszen a tavalyi 9 ezerről idén januárra 19 ezerre nőtt az érték. A top 10-ből még az Egyesült Királyság érdemel említést, hiszen majdnem 60 százalékos emelkedése 16 700 éjszakával jelent többet.

Jó hír, hogy nagyon kevés az olyan ország, amelyek turistái kevesebb éjszakát töltöttek el nálunk. Ráadásul a negatív rekordernek számító Oroszország és Ukrajna turistái minden bizonnyal nem hazánk vonzerejének csökkenése miatt maradtak otthon.

Szomorú ugyanakkor, hogy a fizetőképes német, osztrák, és svájci utazók kevésbé kedvelik Magyarországot. Ez nem mellesleg összefüggésben lehet a balatoni helyzettel.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.