2015. március 18. 09:55

Folytatódott a balatoni turizmus sorvadása, januárban már a belföldi turisták sem tudták ellensúlyozni a külföldiek elmaradását.

Mivel a turizmus igen összetett terület és tavaly több alkalommal is foglalkoztunk a magyar tengertől elforduló külföldi turistákkal, úgy gondoltuk, hogy idén inkább másra fókuszálunk. A KSH adatait meglátva azonban úgy ítéltük meg, hogy a friss balatoni számok mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Míg tavaly még a külföldi vendégéjszakák 1-2 százalékos visszaesése miatt keseregtünk, januárban „sikerült” egy 23,4 százalékos mínuszt produkálnia a balatoni régiónak. Bár a belföldi vendégek száma 3,1 százalékkal nőtt (amely szintén nagyon alacsony szám a korábbiakhoz viszonyítva), az összkép így is egy 7,9 százalékos csökkenés. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 147 ezer éjszaka után a szállásadóknak be kellett érniük 136 ezerrel januárban, amely 11 ezres csökkenés.

Országos viszonylatban viszont remekeltünk

A vendégéjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt januárban, ezen belül a külföldiek 7,5, a belföldiek 10,5 százalékkal töltöttek el több éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legnagyobb mértékben a máltai turisták száma nőtt 142 százalékkal, ami persze elenyésző 731 vendégéjszakát takar. Megduplázódott a dél-afrikai és az izraeli vendégéjszakák száma is, utóbbinál ráadásul nem csak arányait tekintve jelentős a növekedés, hiszen a tavalyi 9 ezerről idén januárra 19 ezerre nőtt az érték. A top 10-ből még az Egyesült Királyság érdemel említést, hiszen majdnem 60 százalékos emelkedése 16 700 éjszakával jelent többet.

Jó hír, hogy nagyon kevés az olyan ország, amelyek turistái kevesebb éjszakát töltöttek el nálunk. Ráadásul a negatív rekordernek számító Oroszország és Ukrajna turistái minden bizonnyal nem hazánk vonzerejének csökkenése miatt maradtak otthon.

Szomorú ugyanakkor, hogy a fizetőképes német, osztrák, és svájci utazók kevésbé kedvelik Magyarországot. Ez nem mellesleg összefüggésben lehet a balatoni helyzettel.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.