2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Paksi Atomerőmű szakszervezetei bérmegállapodásra irányuló tárgyalást kezdeményeztek április 23-ára. A szakszervezetek mai sajtótájékoztatójuk hangoztatták: ha a munkáltató nem fogadja el kezdeményezésüket, akkor a szakszervezetek testületei kedden döntenek a további lépésekről, ami akár sztrájk bejelentése is lehet.

A Paksi Atomerőmű szakszervezetei bérmegállapodásra irányuló tárgyalást kezdeményeztek április 23-án hétfőn délután egy órára - mondta Bocsor István, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) elnökhelyettese pénteken több szakszervezeti vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Közölte: az erről szóló levelet pénteken reggel adták át a munkáltatónak és bíznak abban, hogy a félbeszakadt tárgyalások folytatódnak.

Mittler István, az atomerőmű kommunikációs vezetője közölte: az erőmű jogász és humán szakemberei tanulmányozzák a levelet. A válasz azon alapszik majd, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. vezetése a szociális partnerség talaján áll, s továbbra is kész a szociális párbeszédre.

A szakszervezetek sajtótájékoztatójuk hangoztatták: ha a munkáltató nem fogadja el kezdeményezésüket, akkor a szakszervezetek testületei kedden döntenek a további lépésekről, ami akár sztrájk bejelentése is lehet. Bocsor István hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek kompromisszumos megállapodásra törekednek.

Bocsor István emlékeztetett arra, hogy a szakszervezetek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a hét elején, miután a munkáltató egyoldalúan berekesztette a bérmegállapodási tárgyalásokat. A munkáltató arra hivatkozott, hogy a

szakszervezetek követelései tulajdonosi kompetenciát érintenek. A PADOSZ elnökhelyettese elmondta, elképzelhetően tartja, hogy megvitassák, mely témákról lehet tárgyalni a megállapodás szándékával.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben érinti a tárgyalások folytatását az, hogy a paksi dolgozók 90 százaléka csütörtökön már egyénileg megállapodást kötött a munkáltatóval az idei bérfejlesztésről, Bocsor István elmondta, hogy az egyéni szerződések nem jelentik a szakszervezet és a munkáltató közötti megállapodás létrejöttét. Úgy vélekedett, hogy a munkáltató és a munkavállaló között létrejött szerződésekkel a dolgozók nem elégedettek.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!