Az év végén a borértékesítés is erősebb az év többi hónapjához képest, azonban egyértelmű, hogy december hónap a pezsgőről szól. Az éves szinten elfogyasztott pezsgőmennyiség mintegy 80 százalékát kortyolgatjuk el az ünnepek alatt. Ebben a hónapban több mint tízmillió üveg pezsgőt iszunk meg, míg más átlagos hónapban csak egy-kétmillió palackot bontunk fel.
Vendéglátók szerint ebben az időszakban a születésnapok és névnapok esetén is inkább pezsgőt választanak az emberek más italok helyett. "Az egész évet alapul véve tapasztalataink szerint a pezsgőfogyasztás kis mértékben csökken, ünnepi italként vagy ajándékként egyre gyakrabban kerül a bevásárlókosárba pezsgő helyett prémium bor" - állítja Varga Bálint, a Varga Pincészet igazgatója.
Ugyan a borászat más iparágakkal összehasonlítva kevésbé konjunktúraérzékeny, a pénzügyi válság hatásai a szőlő- és borágazatot is érinteni fogják. Mivel a szőlőalapanyag felvásárlása az éven belül néhány hónapra koncentrálódik és a borok több éves érlelése is gyakori, a borászatban jelentős forgóeszköz-finanszírozási igény merül fel. A bortermelésen kívül kevés olyan iparág van, amiben a forgóeszközök értéke meghaladja az éves árbevételt. A magas alapkamat és a hitelnyújtás szigorítása mindenképpen nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar borászok.
A belföldi borértékesítésben és az exportban is kis mértékű visszaesés várható 2009-ben. A kiskereskedelmi forgalmazás várhatóan stagnálni fog, a vásárlók inkább a tartós fogyasztási cikkeken és egyéb nagy összegű kiadásokon (például utazáson) fognak spórolni, mint az élelmiszereken. A gasztronómiában forgalmazott borok esetén már 2008 novemberében érezhető volt egy 10-20 százalékos visszaesés, az emberek már idén kevesebb pénzt adnak ki italra az éttermekben és a szórakozóhelyeken. Ennek ellenére jövőre sem iszunk sokkal kevesebbet, egy átlag magyar 30 liter bort fogyaszt el évente, ám jövőre csökken majd a középkategóriás borok fogyasztása és növekedni fog az olcsóbb boroké. A luxus szegmensben található borok fogyasztása nem fog változni - olvasható a Varga Pincészet elemzésében.