Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egy év alatt több százezer bankszámlaszámot kell a cégbíróságoknak bejegyezniük a végrehajtási törvény hatálybalépését követően.

A leendő többletfeladatok, illetve pluszkiadások felméréséhez hozzákezdtek az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalában.

A cégbírók egyelőre nem tudják, miképpen birkóznak meg a megújult végrehajtási, illetve a módosult cégtörvény adta újabb többletfeladattal -- értesült a Világgazdaság. A bíróságokon úgy látják: egyelőre híján vannak a bankszámlaszámok bejegyzésének technikai lebonyolításához szükséges személyi és tárgyi feltételeknek. Szeptembertől a következő év szeptemberéig ugyanis -- mindennapi munkájuk mellett -- több százezer számlaszám regisztrálásáról kell végzést hozniuk. Az OIT hivatalához érkezett első cégbírósági jelzések szerint a várható többletmunka -- miként a múlt évi tőkeemelés végrehajtása -- csak jelentős pluszköltséggel végezhető el. Némely szakértők úgy vélik: a jogszabály értelmezésében sincs egységes álláspont.

A törvény kimondja, hogy a bankok kötelesek a gazdasági társaságok pénzforgalmi számlaszámait a cégbíróságokhoz bejelenteni. A hatálybalépés időpontjában, azaz 2001. szeptember elsején már nyilvántartott gazdasági társaságok számlaszámait viszont még nem a bankoknak kell eljuttatniuk a cégbíróságra: azok az APEH számítógépes rendszeréből, elektronikus úton kerülnek a cégnyilvántartás adatbázisába.

A számlaszámok a cégjegyzék részét képezik, bejegyzésükről a bíróság végzéssel dönt. A törvény igyekszik gondoskodni arról, hogy az elektronikus úton beszerzett számlaszámhoz mielőbb hozzáférjenek az azonnali beszedési megbízásra jogosultak, ugyanakkor ne okozzon fennakadást a cégbírósági ügyforgalomban a nagyszámú bejegyzési eljárás. Úgy rendelkezik: a cégbíróság a hatálybalépés utáni első alkalommal benyújtott változás-bejegyzési kérelem alapján hozott végzéssel veszi nyilvántartásba a számlaszámot. Addig az mint "bejegyzés alatt" álló adat szerepel a cégjegyzékben. Kérelem híján a törvény hatálybalépését követő egy éven belül a bíróság hivatalból intézkedik a számlaszám bejegyzéséről.

A cégbíróságok szerint mindenekelőtt programmódosítást igényel, hogy számítógépes rendszerük fogadhassa a számlaszámokat. Nagyobb gondjuk, hogy -- mint azt eddigi tapasztalataik is alátámasztják -- a gazdasági társaságok kis hányada nyújt majd be változásbejegyzési kérelmet a törvény által megadott egy évben. A számlaszámnak a kért változással egyidejű bejegyzése így is többletmunka. Ám aggasztóbbnak látszik, hogy a cégek többségének számlaszámát kénytelenek lesznek hivatalból bejegyezni az egyéves türelmi idő végén. Ez óriási munkatorlódást okozhat, figyelemmel arra, hogy -- az automatikus regisztráció elkerülése végett -- tartaniuk kell az eljárási határidőket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.