2001. január 10. 11:00

Egy év alatt több százezer bankszámlaszámot kell a cégbíróságoknak bejegyezniük a végrehajtási törvény hatálybalépését követően.

A leendő többletfeladatok, illetve pluszkiadások felméréséhez hozzákezdtek az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalában.

A cégbírók egyelőre nem tudják, miképpen birkóznak meg a megújult végrehajtási, illetve a módosult cégtörvény adta újabb többletfeladattal -- értesült a Világgazdaság. A bíróságokon úgy látják: egyelőre híján vannak a bankszámlaszámok bejegyzésének technikai lebonyolításához szükséges személyi és tárgyi feltételeknek. Szeptembertől a következő év szeptemberéig ugyanis -- mindennapi munkájuk mellett -- több százezer számlaszám regisztrálásáról kell végzést hozniuk. Az OIT hivatalához érkezett első cégbírósági jelzések szerint a várható többletmunka -- miként a múlt évi tőkeemelés végrehajtása -- csak jelentős pluszköltséggel végezhető el. Némely szakértők úgy vélik: a jogszabály értelmezésében sincs egységes álláspont.

A törvény kimondja, hogy a bankok kötelesek a gazdasági társaságok pénzforgalmi számlaszámait a cégbíróságokhoz bejelenteni. A hatálybalépés időpontjában, azaz 2001. szeptember elsején már nyilvántartott gazdasági társaságok számlaszámait viszont még nem a bankoknak kell eljuttatniuk a cégbíróságra: azok az APEH számítógépes rendszeréből, elektronikus úton kerülnek a cégnyilvántartás adatbázisába.

A számlaszámok a cégjegyzék részét képezik, bejegyzésükről a bíróság végzéssel dönt. A törvény igyekszik gondoskodni arról, hogy az elektronikus úton beszerzett számlaszámhoz mielőbb hozzáférjenek az azonnali beszedési megbízásra jogosultak, ugyanakkor ne okozzon fennakadást a cégbírósági ügyforgalomban a nagyszámú bejegyzési eljárás. Úgy rendelkezik: a cégbíróság a hatálybalépés utáni első alkalommal benyújtott változás-bejegyzési kérelem alapján hozott végzéssel veszi nyilvántartásba a számlaszámot. Addig az mint "bejegyzés alatt" álló adat szerepel a cégjegyzékben. Kérelem híján a törvény hatálybalépését követő egy éven belül a bíróság hivatalból intézkedik a számlaszám bejegyzéséről.

A cégbíróságok szerint mindenekelőtt programmódosítást igényel, hogy számítógépes rendszerük fogadhassa a számlaszámokat. Nagyobb gondjuk, hogy -- mint azt eddigi tapasztalataik is alátámasztják -- a gazdasági társaságok kis hányada nyújt majd be változásbejegyzési kérelmet a törvény által megadott egy évben. A számlaszámnak a kért változással egyidejű bejegyzése így is többletmunka. Ám aggasztóbbnak látszik, hogy a cégek többségének számlaszámát kénytelenek lesznek hivatalból bejegyezni az egyéves türelmi idő végén. Ez óriási munkatorlódást okozhat, figyelemmel arra, hogy -- az automatikus regisztráció elkerülése végett -- tartaniuk kell az eljárási határidőket.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!