TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy év alatt több százezer bankszámlaszámot kell a cégbíróságoknak bejegyezniük a végrehajtási törvény hatálybalépését követően.

A leendő többletfeladatok, illetve pluszkiadások felméréséhez hozzákezdtek az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalában.

A cégbírók egyelőre nem tudják, miképpen birkóznak meg a megújult végrehajtási, illetve a módosult cégtörvény adta újabb többletfeladattal -- értesült a Világgazdaság. A bíróságokon úgy látják: egyelőre híján vannak a bankszámlaszámok bejegyzésének technikai lebonyolításához szükséges személyi és tárgyi feltételeknek. Szeptembertől a következő év szeptemberéig ugyanis -- mindennapi munkájuk mellett -- több százezer számlaszám regisztrálásáról kell végzést hozniuk. Az OIT hivatalához érkezett első cégbírósági jelzések szerint a várható többletmunka -- miként a múlt évi tőkeemelés végrehajtása -- csak jelentős pluszköltséggel végezhető el. Némely szakértők úgy vélik: a jogszabály értelmezésében sincs egységes álláspont.

A törvény kimondja, hogy a bankok kötelesek a gazdasági társaságok pénzforgalmi számlaszámait a cégbíróságokhoz bejelenteni. A hatálybalépés időpontjában, azaz 2001. szeptember elsején már nyilvántartott gazdasági társaságok számlaszámait viszont még nem a bankoknak kell eljuttatniuk a cégbíróságra: azok az APEH számítógépes rendszeréből, elektronikus úton kerülnek a cégnyilvántartás adatbázisába.

A számlaszámok a cégjegyzék részét képezik, bejegyzésükről a bíróság végzéssel dönt. A törvény igyekszik gondoskodni arról, hogy az elektronikus úton beszerzett számlaszámhoz mielőbb hozzáférjenek az azonnali beszedési megbízásra jogosultak, ugyanakkor ne okozzon fennakadást a cégbírósági ügyforgalomban a nagyszámú bejegyzési eljárás. Úgy rendelkezik: a cégbíróság a hatálybalépés utáni első alkalommal benyújtott változás-bejegyzési kérelem alapján hozott végzéssel veszi nyilvántartásba a számlaszámot. Addig az mint "bejegyzés alatt" álló adat szerepel a cégjegyzékben. Kérelem híján a törvény hatálybalépését követő egy éven belül a bíróság hivatalból intézkedik a számlaszám bejegyzéséről.

A cégbíróságok szerint mindenekelőtt programmódosítást igényel, hogy számítógépes rendszerük fogadhassa a számlaszámokat. Nagyobb gondjuk, hogy -- mint azt eddigi tapasztalataik is alátámasztják -- a gazdasági társaságok kis hányada nyújt majd be változásbejegyzési kérelmet a törvény által megadott egy évben. A számlaszámnak a kért változással egyidejű bejegyzése így is többletmunka. Ám aggasztóbbnak látszik, hogy a cégek többségének számlaszámát kénytelenek lesznek hivatalból bejegyezni az egyéves türelmi idő végén. Ez óriási munkatorlódást okozhat, figyelemmel arra, hogy -- az automatikus regisztráció elkerülése végett -- tartaniuk kell az eljárási határidőket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.