<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kezdéshez képest szép lassan olvadt el a Voice közönsége, melyhez a döntőre sem tértek vissza a nézők. A tehetségkutatók esetében az új formátum – véleményünk szerint is – indokolt volt, ám a TV2 nem tudta ezt sikerre vinni. Látva, hogy tavaly év végén már az RTL Klub sem tudta csúcsra járatni az X-Faktort, nem lenne meglepő, ha a nagy csatornák pihentetnék a tehetségkutató műfajt.

Az utolsó adásra sem sikerült megráznia magát a Voicenak, és látványosan megugró közönségaránnyal búcsúzni a nézőktől. A mélypontról ugyan elmozdult a műsor, ám a kezdeti számokhoz képest óriási volt a visszaesés. Hiába voltak a műsorban tehetséges, jóhangú énekesek, hiába tűzött műsorra egy kicsit új formátumot a TV2, csak az első néhány hétben tudott a csatorna kiemelkedő számokat hozni a Voice-szal. Később ugyan volt a műsornak egy fellángolása, ám inkább lassú lemorzsolódás jellemezte a nézőszámot. A csatorna hibái mellett, a gyengébb nézettség mögött valószínűleg az is állhat, hogy a tehetségkutató, mint műsortípus kezd kevésbé érdekes lenni. Az őszi szezonban már az RTL Klubon futó X-Faktor sem tudta a korábbi számait hozni, pedig sokkal tudatosabb volt a casting, és például Jimmy fia, Krisztián révén állandó publicitást kapott a bulvársajtóban a műsor.

Ezek – na meg az elmúlt hetek pletykáinak - fényében korántsem meglepő, hogy a piacvezető csatorna tavasszal nem folytatja az X-Faktort, de az utóbbi időben azt félévente váltó Csillag Születik sem kerül adásba. Utóbbi egyébként is „nehezebb műfaj”, hiszen kulturálisan ugyan színesebb, mint a kizárólag énekesek számára terepet nyújtó versenyek, ám „eladhatatlan” győzteseket generálnak, elég csak a legutóbbi győztesre, az operákat éneklő Mészáros János Elekre, vagy az első széria mesemondó fiújára, Utasi Árpádra gondolni. Ennek megfelelően az RTL Klub egy korábban már bizonyított, és celebek számára teret biztosító programhoz nyúlt vissza. Márciustól ugyanis ismét képernyőre kerül a legnépszerűbb táncos showműsor, a Szombat Esti Láz. Ennek valószínűleg a Super TV2-nél örülnek a legkevésbé, ahol egy kicsit hasonló jellegű (csak éppen énekes) műsorhoz nyúltak vissza, igaz a Nagy Duett már február elején elindul a csatornán.

Az RTL Klub egyébként a Gyanú árnyékában sikerén felbuzdulva ebben a műfajban erősít, ahogy, tehetjük hozzá a TV2 is így tett, hiszen a csatorna átlagát rendre felülmúló Családi titkos is ezt a műfajt képviseli. Segítség, bajban vagyok! címmel hétköznap esténként egy újabb konstruált reality típusú műsort láthatnak a nézők az RTL II képernyőjén. Csütörtök esténként Gazdálkodj okosan! címmel pedig egy olyan heti magazint nézhetnek az érdeklődők, amely nehéz helyzetben lévő szereplők, családok bevonásával konkrét segítséget, gazdasági és életvezetési tanácsokat, túlélési stratégiákat vázol fel.

Egy német receptet alapul vevő műsorra épül az Éjjel-nappal Budapest, mely február 11-től minden hétköznap este jelentkezik az RTL Klubbon, és szintén a konstruált reality műfajába tartozik, azaz megírt történetről van szó, amelyben amatőr szereplők játszanak.

A fenti műsorok mellett az új sorozatokra hívták fel a figyelmet a RTL-nél, hiszen az RTL II-re jön a Homeland-A belső ellenség, az új Dallas első évadának vetítése után a második évad, amelyben hat epizód erejéig még feltűnik Jocky szerepében a néhai Larry Hagman. Több új, és visszatérő sorozat debütál az RTL Klubon is: így a Hatalom hálójában és folytatódik a Grace Klinika. A héten indul a Zöld íjász, majd érkezik a Transporter, Jean Reno Jo Le Grand című sorozata, a Ture Justice és a The Following.

A múlt heti adatok

A negyedik héten főműsoridőben (19-23 óra között) a kereskedelmileg fontos célcsoportban (18-49 évesek) nem változott számottevően a két nagy csatorna közötti különbség. Míg az RTL Klub műsorait átlagosan a tévénézők 23,4 százaléka követte, addig a TV2-t a készülékek előtt ülők 18,9 százaléka nézte. A harmadik helyen ezúttal is a Cool (6,1% SHR) állt. Ezt követően azonban minimális különbséggel zárt a másik három csatorna, hiszen az M1 (4,2% SHR), az F+ (4,1% SHR) és a Viasat 3 (3,9% SHR) között mindössze 0,3 százalékpont különbség volt.

Nem újdonság, hogy hétköznapokon az RTL Klub ismét verhetetlen volt, a kora esti időszakig töretlen a népszerűsége. Ezt követően ugyanakkor időnként szoros volt a küzdelem. Hétfőn például a Csont nélkül ugyan még megelőzte az NCIS-t, ám a Főnöknek már nem sikerült ugyanez az NCIS: Los Angeles ellenében. Kedden a Castle is jól szerepelt, igaz a TV2-n vetített Hirtelen halál meglehetősen gyenge számokat produkált. Szerdán az RTL Klub új török sorozata, a Szulejmán, - ahogy azt valószínűsítettük - elindult a lejtőn, jócskán a csatorna átlaga alatt teljesített, pedig a konkurens adón vetített Columbo sem remekelt.

Csütörtökön ismét kiábrándítóan szerepelt a TV2 esti filmje, miközben az RTL Klubon a Szükségállapot a csatorna átlaga felett "hozott". Pénteken, ahogy fent írtuk nem tudott megtáltosodni a Voice, így igen szoros küzdelemben, de ezt az estét is behúzta az RTL Klub. Érdekesség, hogy még a péntekinél is kiélezettebb csatában – és szintén egy százalékponton belüli különbséggel - szombaton is az RTL közönségaránya volt magasabb. A Titkok könyvtára 2 ugyan több nézőt hozott a TV2-nek, mint az Istenek a fejükre estek, ám az RTL Klub a Több mint testőrrel javított, mely az Amerikai pite 3-at múlta felül. Vasárnap az RTL Klubon adott Taxi 2 minimális különbséggel verte a Shrek-et, igaz ezen az estén az M1 is nagyon jó számokat hozott, köszönhetően a Gettómilliomos című filmnek.

mfor.hu