<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Minden évben a fűtési idény vége felé kezdik meg a földalatti gáztárolók újra feltöltését, és ezt így tervezik az idén is - közölte Kutas István, az E.ON Földgáz Storage szóvivője kedden az MTI-vel, majd hozzátette, hogy legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter, 45 napra elegendő földgáz biztonsági készletezésére kell stratégiai tárolót építeni. Az erre kiírt tendert a Mol nyerte meg.

Normál esetben a tárolókból a fűtési idényben vesznek ki gázt és az év többi szakában töltik fel. Jelenleg 2,3 milliárd köbméter földgáz van kereskedelmi tárolásra és az E.ON cége további 200 millió köbméter stratégiai tartalékot tárol bérben.

Miután január 6-án Ukrajna leállította az orosz földgáz tranzitját Magyarországra, a földalatti tárolókból kivett gáz biztosította a belföldi felhasználás döntő hányadát. Emiatt az eredetileg 3,2 milliárd köbméteres kereskedelmi készlet mostanra 2,3 milliárd köbméterre apadt – közölte a szóvivő.

Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter legutóbb azt közölte, hogy az összesen 500 millió köbméter stratégiai készlet "csorbítatlan" maradt.

Az E.ON Storage jó néhány napon keresztül a technikailag lehetséges maximális mennyiséget, napi 53,5 millió köbméter földgázt vett ki a tárolókból, de az utóbbi napokban már jóval 50 millió köbméter alatti mennyiségre volt szükség. Ezért a társaság akár a márciusi nagyon hideg napokon is képes újra csúcsra járatni  a tárolókból a földgáz kivételét.

Az E.ON öt, összesen 3,79 milliárd köbméter kapacitású tárolójában  - Zsana (1,56 milliárd köbméter), Hajdúszoboszló (1,46 milliárd köbméter), Kardoskút (0,28 milliárd köbméter), Pusztaederics (0,34 milliárd köbméter) és Maros-1 (0,15 milliárd köbméter) - 11 gázipari társaság és a stratégiai készletet tulajdonló Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége (MSZKSZ) tárol földgázt.

A biztonsági készlet felhasználásáról és a kivett mennyiség áráról az energiaügyekért felelős miniszter dönt a Magyar Energia Hivatal kezdeményezésére.

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló, 2006. április 1-jétől hatályos törvény alapján legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter, 45 napra elegendő földgáz biztonsági készletezésére kell stratégiai  tárolót építeni. Az erre kiírt tendert a Mol nyerte meg, a  tárolót a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) projekttársaságával közös vállalkozásban valósítja meg.

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. mintegy 30 milliárd forint értékű beruházással 2009 augusztusáig 4,4 milliárd köbméterre növeli a jelenlegi 3,8 milliárd köbméter tárolókapacitását.

Magyarország éves földgázfelhasználása 13-14 milliárd köbméter körül van.

MTI/ Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.