2016. március 17. 04:10

Meglehetősen csendesen folydogáltak az események az utolsó, megújuló tavaszi műsorrend előtti héten. A legnagyobb izgalmat Gönczi Gábor átigazolása hozta, aki 19 év után hagyta el az RTL Klubot.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Elég lassan épülget a TV2 új rendszere, miközben a csatorna számos munkatársától megvált az elmúlt hónapokban, nem igazán sikerült olyan szakembert szerződtetniük, akire erősítésként lehetne tekinteni. Az első ilyen talán Gönczi Gábor lehet, aki 19 évet töltött az RTL Klubnál, ám a jövőben a TV2-nél folytatja pályafutását. Az elmúlt években a Fókusz műsorvezetőjeként dolgozó Gönczi Gábor ugyanakkor nem magazinos vonalon dolgozik majd, hanem híradós lesz.

Természetesen számos vélemény napvilágot látott ennek kapcsán, sokan elvetélt ötletnek tartják a tévés leigazolását. Meg lehet azonban más oldalról is közelíteni a kérdést: a TV2 hírműsoraiban eddig is erős bázist jelentettek a bulváros, magazinos tudósítások. A hírigazgató, Kökény-Szalai Vivien és a kormánybarát tulajdonosi háttér miatt nem valószínű, hogy komoly politikai, közéleti műsort faragnának a tényekből, így Azurák Csaba lecserélése egy könnyedebb műfajban edződő tévéssel még logikus lépésnek is tűnhet.

Gönczi Gábor távozását az RTL is megerősítette, a csatorna azt is jelezte, hogy a Fókusz szerkesztő-műsorvezetője helyett Barabás Éva új váltótársat kap a jövőben. A csatorna közleményében azt hangsúlyozta, hogy meg fogják tudni oldani régi munkatársuk pótlását, hiszen sok tehetséges szakember dolgozik az RTL-nél. Az új műsorvezető megtalálása nem is égetően sürgős, hiszen a Farm március 21-i indulását követően egy kisebb jelentőségű időpontra került át a műsor, a Fókusz a jövő héttől ugyanis 17.25-től lesz képernyőn. A nyáron pedig teljesen meg fog újulni a műsor, új arculatot, és új főcímet is kap.

A Farm indulásáig már csak a nemzeti ünnep miatti csonka hét van hátra, amely esélyt adott a TV2 számára, hogy némileg felzárkózzon. A Barátok közt és az Éjjel-nappal Budapest által uralt hétköznapokon ugyanis semmi esélye a TV2-nek, hogy megszorítsa a vetélytársát. Más kérdés, hogy nem is nagyon feszülnek meg egyelőre ezért, az alapján, hogy az egyik legfontosabb idősávban a Magánnyomozók című dokurealityt sugározzák. A TV2 finoman fogalmazva sem túl sikeres műsorát ugyanis gyakran a kábelcsatornák sorozatai is megelőzik. Más kérdés, hogy ha a Farm azt hozza, amit várnak/várunk tőle, akkor az RTL Klub még erősebb lesz a hétköznapokon. Így legfeljebb a hétvégi műsoraiban érhet el látványosabb sikert a TV2, vagyis az április 9-én induló, így valószínűleg szombatonként jelentkező Kismenőkben és a vasárnap estéken csatasorba állított Nagy Duettben - Összezárva Friderikusszal című műsorokban.

Mindenesetre nagyon komoly hátrányt kellene ledolgoznia a TV2-nek, de legalábbis illenék valamennyit lefaragni, a mostani időszakban ugyanis nagyjából 10 százalékpontos különbség alakult  ki a két csatorna között.

A mögöttünk hagyott 10. héten például a 18-49 éves célcsoportban esténként (19-23 óra között) az RTL Klub közönségaránya 19,3 százalékot ért el, míg a TV2 csupán 8,7 százalékot. A Cool ismét a hétköznapokon tudott jobb számokat hozni és a hétvégére visszaesett, ez azonban csak a 6 százalék körüli közönségarányhoz (5,9% SHR) volt elég. Fentebb zárkózott a F+ (5,7% SHR), amelyen több, viszonylag magas nézettséget elérő film is volt a múlt héten.  A Viasat 3 (3,4% SHR) elsősorban arra lehet büszke, hogy továbbra is maga mögött tudhatja a nemzeti főadót, a Duna TV-t, amely főműsoridőben a kereskedelmi célcsoportban 3 százalékos átlagos közönségarányt ért el.

mfor.hu