Vári Réka dietetikus szerint az egyik kémiai stresszor a stimuláló koffein, amely nélkül szinte el sem kezdődhet a munkahelyeken az élet. Ugyanakkor ha sok kávét fogyasztunk egy nap alatt, remegés foghat el bennünket, hiperaktívak és irritálhatók leszünk.
Kémiai stressz-előidéző az alkohol is. Bár kis mennyiségben segíti az ellazulást, nagyobb mértékben növeli a stressz-szintet, zavarólag hat az alvásra, csökkenti a hatékonyságot, és károsan érinti a munkahelyi kapcsolatokat is. Bár rövid távon a nikotin is lazító jellegű, toxikus hatása terheli a szívet, mérgezi a szervezetet.
Ki gondolná, hogy a kémiai stresszokozók közé tartozik a cukor is? A cukorban gazdag élelmiszerek rövid távon képesek az energiaszint növelésére, de problémához vezethetnek: ahhoz, hogy a testünk megbirkózhasson a magas cukorszinttel, inzulint kezd termelni, amely csökkenti a vércukorszintet. Az inzulin még azt követően is kifejti ezt a hatását, hogy kontrollálta a vércukorszintet - írja a Világgazdaság.