2p

Sokkal jobban sújtja a kis- és középvállalkozásokat (kkv) a kormány közelmúltban elfogadott megszorító csomagja, mint a vegyes cégeket vagy a multinacionális vállalatokat. Ezért a kkv-k megítélésénél fokozottan kell az egyedi elbírálást alkalmazni - véli Hák-Kovács Tamás, a Commerzbank elnök-vezérigazgatója.

Az elnök-vezérigazgató szerint a megszorító csomag a kkv-kat azért sújtja jobban, mert legnagyobb részük csupán a hazai piacra termel, a megszorító csomag lakosságra gyakorolt hatásaként a fogyasztás várhatóan drasztikusan csökken, ez a kkv-k termékei iránti keresletet is visszafogja majd. Rámutatott: az elfogadott adó- és járulékemelések inflációs hatásúak, az infláció várható növekedését azonban a kkv-k csak részben tudják áthárítani a fogyasztókra.

Aggasztó a körbetartozás

Hák-Kovács Tamás szerint a körbetartozás jelensége is egyre nagyobb gond ennél a vállalati típusnál, hiszen egyes nagy cégek, illetve más kis- és középvállalkozások jóval a beadott számlákon feltüntetett határidőn túl teljesítik a kifizetéseket a beszállító kis- és közepes cégeknek.

Mivel a körbetartozás egyre inkább terebélyesedik, a Commerzbanknak is - akárcsak a többi hitelintézetnek - a kockázatkezelésben erre fokozottan kell figyelnie. Különösen "veszélyes és sérülékeny" ágazatoknak tartotta a szakértő a tejipart, a sertés- és baromfiágazatot, az építőipart. A banki kockázatkezelőknek az e területeken működő kkv-kat nagyobb figyelemmel kell kísérniük - jelentette ki Hák-Kovács Tamás.

Az elnök-vezérigazgató a kockázatkezelés kapcsán kiemelte: a magyar bankrendszer új jellemvonása, hogy a növekedési kényszer miatt a hitelintézetek nemegyszer a valós helyzethez képest kisebbnek állítják be a vállalkozások hitelezésének kockázatát. Előfordulhat azonban az is, hogy a pénzintézetek külföldi tulajdonosai komoly restrikciókat, a hitelportfolió esetleges csökkentését, átvilágítását írhatják elő a leánybankoknak a növekvő rizikó elkerülése érdekében - elemezte a helyzetet a Commerzbank vezetője.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!