2008. március 28. 15:39

A japán Mitsubishi Heavy Industries megerősítette, hogy egymillió dolláros projekt keretében hamarosan bemutatkozik a társaság repülőgépe, mely az első japán polgári gép lesz.

A Mitsubishi Regional Jet munkanevű gép a kis és középtávú repülők piacán szeretne komoly pozíciókat szerezni, mely szegmensben jelenleg a brazil Embraer és a kanadai Bombardier számítanak a legerősebb szereplőknek, írja a BBC.

A Mitsubishi bejelentése szerint 2013-ban kerülhetnek forgalomba az általuk gyártott gépek, melyek 70 és 90 utas szállítását teszik lehetővé. A társaság első megrendelője a japán Nippon Airlines, mely 25 gépet kíván vásárolni.

A társaság reményei szerint a repülőgép komoly piaci sikereket érhet el, a terveik szerint a következő 20-30 évben ezer darab gépet gyárthatnak és értékesíthetnek. Kérdés persze, hogy a hasonló típuson dolgozó orosz és kínai gyártók mellett valóban sikerül-e a várakozásoknak megfelelő értékesítési számokat elérni. A fenti két ország ugyanis minden gépgyártó számára komoly lehetőséget jelent, egy-egy hazai típus mellett ugyanakkor a külföldi cégek könnyen kiszorulhatnak az ígéretes piacokról.

Menedzsment Fórum