2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A külföldön dolgozó lengyelek jócskán hozzájárulnak a gazdasági fellendüléshez, mert a külföldi jövedelmüket nemcsak fogyasztásra költik, hanem megpróbálnak otthon saját lábukra állni, vállalkozásokat indítani, állítják elemzők.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztés Bank (EBRD) az átalakulóban lévő kelet-európai országokról szóló idei jelentésében maga is azt jósolta, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően egyre több lengyel fog visszatérni hazájába, tovább erősítvén a növekedést.

Az idén elérheti a négymilliárd eurót a külföldön dolgozó lengyelek által hazautalt összeg a Lengyel Nemzeti Bank becslése szerint. Tavaly 3,6 milliárd eurót utaltak haza, s Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása óta a hazautalás a kétszeresére nőtt. A pénz nagyobb részét befektetik, ez pedig becslések szerint a hazai össztermék növekedéséhez 0,1-0,2 százalékponttal járul hozzá.

Ezek a befektetések új munkahelyeket is teremtenek. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint a gazdasági növekedésnek köszönhetően a létminimumon - négyfős családdra számolva havi 250 euróból - élők száma 1,7 millióra csökkent az egy évvel korábbi 3 millióról.

Azt pontosan senki nem tudja, hány lengyel dolgozik külföldön - elsősorban Nagy-Britanniában és Írországban -, a hivatalos adatok 600 ezerről szólnak, de becslések szerint legalább kétmillióan vannak.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!