<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Optimistábbak lettek a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban a hazai vállalatvezetők: a válaszadók négyötöde szerint továbbra is stabil vagy növekvő lesz a magyar gazdaság teljesítménye, ami közel 20 százalékkal magasabb érték, mint tavaly ilyenkor - egyebek között ez derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből, amelynek eredményeit hétfőn tették közzé.

A globális trenddel megegyezően a magyarországi vállalatvezetők is bizakodóbbak a gazdasági kilátásokat tekintve, mint voltak egy évvel ezelőtt. A közlemény kiemeli: a globális és a magyar felmérés eredményei egyaránt azt mutatják, hogy a válaszadók 45 százaléka tervez a következő 12 hónapban létszámbővítést, míg 45-49 százalék tervezi a létszám szinten tartását. A magyar válaszadók 70 százaléka tervezi vállalkozása bővítését, ami jelentősen meghaladja a nemzetközi felmérés eredményeit (33 százalék).

A magyar válaszadók összességében bizakodóbbak a magyar gazdaság teljesítményét illetően, mint a globális kilátásokat tekintve: globálisan a vállalatvezetők többsége javuló feltételekre számít a világgazdaságban, a magyar vezetőknek azonban csak alig több mint harmada osztja ezt a véleményt.

A felmérés szerint a magyarországi várakozásokban tavalyhoz képest a legjelentősebb pozitív változás a hitelek hozzáférhetőségénél figyelhető meg, itt a válaszadók 55 százaléka számít javulásra. Egyre erősebbek ugyanakkor az eurózóna stabilitásával kapcsolatos aggodalmak.

A felmérésben szereplő magyar vállalatvezetők szerint a vállalati stratégiára a következő 12 hónapban a digitalizáció lesz a legnagyobb hatással. A globális felmérés eredményei szerint pedig a vállalati stratégiát a gazdasági erőegyensúly kelet és dél felé irányuló földrajzi eltolódása befolyásolja majd leginkább. Míg a magyar felsővezetők fő prioritása a szigorú költséggazdálkodás, a globális válaszadók a nyersanyagok és devizák növekvő volatilitásának kezelésére irányítják figyelmüket.

A megkérdezett magyarországi vállalatvezetők többsége bizalommal tekint az itthoni akvizíciós piac kilátásaira. Az EY várakozásai szerint jelentősen nőni fog a tranzakciós aktivitás a magyarországi vállalatok körében. A közlemény idézi Dezse Margaret-et, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnerét, aki elmondta: a magyar válaszadók 45 százaléka számít arra, hogy társasága a következő 12 hónap során elindít valamilyen akvizíciót, és többségük több tranzakciót tervez ez idő alatt, mint amennyit az elmúlt évben lezárt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.