<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Támogatta Hónig Péter kinevezését közlekedési, hírközlési és energetikai miniszterré az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának többsége szerdai ülésén.

A szocialista és SZDSZ-es képviselők 16 igen szavazata mellett 12-en szavaztak nemmel és egy képviselő tartózkodott, a fideszes Selmeczi Gabriella.

A bizottság elnöke, Podolák György javaslatára Hónig Pétert egy hónapon belül ismét meghallgatják, amikor a szerdán feltett kérdésekre részletesen is válaszolhat.

A miniszterjelölt elmondta: az őszinteséget, a stabilitást, az átláthatóságot, a költségvetési takarékosságot és a minőséget tekinti alapelveknek. Nagy stratégiai tervekre most nincs szükség, a meglévőket kell hatékonyan végrehajtani - tette hozzá.

Ellenzéki képviselők azonban hiányolták a hosszú távú stratégiai elképzeléseket.

Hónig Péter közölte azt is, hogy a minisztériumban nem tervez változtatást, amit azzal indokolt, hogy nagy költséggel és csak hosszabb távú előnyökkel járna.

A hírközlésért is felelős miniszterjelölt ezen a területen a tiszta verseny feltételeit, a cégek felelősségvállalását és a fogyasztóvédelmi tevékenység javítását tartja a legfontosabbnak.

A közlekedési ágazatban a közösségi közlekedés fejlesztése áll a középpontban - mondta. Emlékeztetett arra, hogy jelentős európai uniós források állnak rendelkezésre a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztésére, amelyek felhasználásában a hatékonyság, az átláthatóság, a szigorú ellenőrzés és a minőség kapja a központi szerepet. Hónig Péter a közösségi közlekedés finanszírozásában példaként a régi európai uniós államokat említette, ahol az állam vásárolja meg a szolgáltatást, figyelembe véve, hogy az ezzel összefüggő költségvetési kiadások más területen megtérülnek.

Az energiaügyek területén az ellátásbiztonság és a környezetvédelem, nevezetesen az alternatív energiaforrások  kérdését nevezte a legfontosabbnak.

A képviselői kérdések jó része részleteket firtatott, többek között azt, hogy hol tart a magyar állam és a német E.ON magyarországi leányvállalatának elszámolási vitája. Podolák György közlése szerint erről várhatóan szeptemberre megállapodás születik.

A még megválaszolatlan kérdések között szerepelt az is, hogy a miniszterjelölt miként akarja megvédeni a Molt, tervezi-e privatizálni a  Volánt, illetve a gáz árának emelését. A várható költségvetési megszorításokkal kapcsolatban óvták a leendő minisztert attól, hogy a közlekedés finanszírozását illetően a "fűnyíró elvet" alkalmazzák, vagy, hogy az energiahatékonyságot és takarékosságot szolgáló támogatásokat megkurtítsák.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.