2011. október 21. 06:10

A kormányzat csak olyan megoldásokat fogadhat el, amelyek a továbbiakban nem terhelnek indokolatlan költségeket a távhőfogyasztókra, ennek érdekében a Magyar Energia Hivatal sürgőséggel elvégzi a termelők és szolgáltatók helyszíni ellenőrzését - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény azt követően született, hogy a minisztérium szakterületi vezetői szerdán a távhőszolgáltatókkal, csütörtökön pedig a szakmai szervezetekkel találkoztak. A közlemény szerint a távhőszektor szereplői üdvözölték a tárca és a Magyar Energia Hivatal nyitottságát a felmerült kérdések áttekintésére, megértve azt a kormányzati szándékot, hogy az új távhő-szabályozási rendszer célja a fenntartható, biztonságos működés. 

Ha a szaktárca a termelők és szolgáltatók helyszíni ellenőrzése után, és a szakmai javaslatok alapján indokoltnak látja a szabályozás pontosítását, úgy a szükséges módosításokat ésszerű időben átvezeti - áll a közleményben, amely így zárul: nem csorbulhat az alapvető közpolitikai cél, hogy a termelőket és a szolgáltatókat a hatékony működésre ösztönözzék. Változatlan törekvés egy olyan árazási rendszer alkalmazása, amely a fogyasztók számára indokolatlan többletterheket nem jelent. A tárgyalásról a Magyar Kapcsolt Energia Társaság az MTI-vel azt közölte, a kormányzat ígéretet tett arra, hogy átgondolják a szabályozást és szükség esetén módosítják a részletszabályozást.

A társaság szerint a találkozón bemutatták a szabályozó hatóságoknak azokat a szakmai érveket és számításokat, amelyek alapján feltétlenül indokoltnak tartja a távhőszabályozás finomítását. A találkozón az társaság vázolta a lehetséges megoldásokat is, amelyek révén megvalósítható, hogy a hőtermelők elkerüljék a tartósan veszteséges működést és ezzel az ellátásbiztonság kritikus szintre süllyedését. A találkozón a felek megállapodtak abban, hogy a következő hét folyamán szakmai szinten folytatják az egyeztetéseket.

A társaság közölte, az október 1-jén hatályba lépett távhő-részletszabályozás elemzése során két területen is szeretnének változást elérni. A szakmai szövetség elengedhetetlennek tartja a rendeletekben megállapított árak felülvizsgálatát, valamint az értékesítés kapcsán megszabott feltételek - kapcsoltan termelt hő aránya, összhatásfok - újragondolását. Emellett a társaság fontosnak tartja az egyéb szolgáltatások, például a keringtetés és a nyomástartás díjainak meghatározását, az elérhető támogatás igénybevételéhez kapcsolódó adminisztráció csökkentését és az árak alkalmazásához megállapított - az európai uniós direktívánál indokolatlanul szigorúbb - feltételek uniós joghoz igazítását. A találkozón a társaság képviselői felhívták a figyelmet a gázköltségeik emelkedésére és arra, hogy a vállalatok finanszírozása, méretüktől függetlenül, egy hajszálon múlik.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.