3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közösségi közlekedési szolgáltatók - a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV - felkészültek a regisztrációs jegyek kiadására 2010. március 1-jétől - közölték az érintett társaságok vezetői szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2010. március 1-jétől a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek, a hadirokkantaknak, a menekülteknek regisztrációs jegyet kell váltaniuk a belföldi forgalomban. Kozák Tamás elmondta, hogy a díjmentesen utazók az ingyenes regisztrációs jegyet megválthatják a gépesített pénztárban, ha ilyen nincs, a vonaton a jegyvizsgálónál. Az utasok az internetes vasúti jegyértékesítési rendszert is igénybe vehetik abban az esetben, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, például pótjegyet. Telefonon is lehet regisztrációs jegyet rendelni feláras vonatokra, például az InterCity-k esetében. Továbbá lehetőség lesz 60 nappal előbb, elővételben kérni a regisztrációs jegyet a vasúton.

A szolgáltatók felhívták a figyelmet arra, hogy a regisztrációs jegy az érvényesség első napját követő 24 óráig lesz érvényes, és lehetőség lesz az utazás megszakítására is. A MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében folyamatosan figyelik az utasforgalmat, és az igényekhez igazodva szükség esetén mozgó jegyárust is beállítanak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a regisztrációs jegy bevezetése hiteles és megbízható adatbázist teremt a szolgáltatók és a megrendelő számára, amely alapját képezheti a rugalmasabb, az igényekhez igazodó menetrendek kialakításának. Kérdésre válaszolva Kozák Tamás elmondta, hogy a vasutas munkavállalók regisztrációját a cég üzletszabályzatában rendezik, nekik március 1-jétől nem kell ilyen jegytípust kérniük. A MÁV-START-nál a regisztrációs jegy bevezetése és fenntartása maximum 330 millió forintba kerül.

Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója kitért arra, hogy a helyközi autóbusz-közlekedésben elkerülhetetlen, hogy az egyébként is nagyobb utaslétszám esetén a várakozási idő megnövekedjen. Az egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már most is kérhető regisztrációs jegy, de egységesen március 1-jén vezetik be. Az utasok az autóbuszvezetőknél kérhetik a regisztrációs jegyet a felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is adnak ilyen típusú jegyet.

A Volán Egyesülése tájékoztatása szerint azokra az autóbuszjáratokra, amelyekre elővételben és helyfoglalással lehet jegyet venni, ott ez a lehetőség a regisztrációs jegyre is vonatkozik. A regisztrációs jegy csak azon a járaton használható, amelyre azt kiadták - hívta fel a figyelmet a Volán Egyesülés.

Feldmann Márton, a GYSEV személyszállítási igazgatója hangsúlyozta, hogy a regisztrációs jegy alkalmas arra is, hogy bizonyíték legyen a szerződéses viszony létrejöttére az utasjog érvényesítése során. Kérdésre válaszolva Saslics Elemér közölte, hogy a Volán társaságoknál 10-15 forint között van a regisztrációs jegy előállítási költsége.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!