2007. július 4. 10:31

A Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöksége szerint a konvergenciaprogram eddigi teljesítésének jelentős pozitívuma, hogy az államháztartás hiányát sikerült jelentős mértékben lefaragnia. A terheket ugyanakkor a hazai vállalkozásokra rakták, ami csökkentette a versenyképességüket.

Az iparszövetség szerdai közleménye szerint az iparszövetség elnöksége legutóbbi ülésén foglalkozott a konvergenciaprogram teljesítésének értékelésével. A szövetség úgy értékeli: a konvengerciaprogram terheinek nagyobb hányada a magyar vállalkozókra és a munkavállalókra hárul. A reform célok kidolgozatlanok, politikai akadályokba ütköznek, és nem érzékelhetőek megvalósításuk várható eredményei. Az OKISZ véleménye szerint a vállalkozások versenyképességét javító európai uniós támogatásokra nagy szükség van, fontos, hogy a támogatások révén megvalósuló fejlesztések minél hamarabb eredményt hozzanak, és egyaránt segítsék a versenyképesség javulását, a költségvetési egyensúly biztosítását.

Az iparszövetség elnöksége úgy ítéli meg, hogy a konvergenciaprogram teljes sikeréhez szükség van a gazdaság fejlesztésére, a versenyképesség érzékelhető javítására, a foglalkoztatási szerkezet jobbítására, az adminisztrációs költségek csökkentésére, az adórendszer korszerűsítésére, a reformok eredményes végrehajtására. Az OKISZ elnöksége az államadósság GDP-arányos mutatója kedvezőbb alakulásának okát abban is látja, hogy a forint felértékelődése miatt a deviza adósság forintban kifejezett értéke érzékelhetően csökken.

Az elnökség szerint a 2007. évi tervben szereplő 6,2 százalékos inflációs mérték vélhetően nem teljesül. Becslésük szerint a korábban jelzettnél magasabb hatósági áremelkedések és a magasabb élelmiszer árak miatt vélhetően 7 százalékos fogyasztói áremelkedés valósul meg. Az infláció alakulásánál figyelembe kell venni azt is, hogy a feltételezett 272 forint/eurós árfolyamhoz képest jelentősen megerősödött a forint, amelynek az inflációra gyakorolt pozitív hatása mintegy 1 százalékot jelent. Az OKISZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az infláció "túlteljesítése" rejtett tartalék a Pénzügyminisztériumnak, mivel az infláció növekedésével a költségvetés számára jelentős többlet keletkezik.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.