4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az okostelefonok és tabletek a vállalati mindennapok részévé váltak. A mobil eszközök és folyamatok ugyanakkor nemcsak a nagyobb működési hatékonyságot teszik lehetővé, hanem egyszerűsítik is a vállalati informatikát.

Michael Kleinemeier, az SAP szoftvercég MEE régióért felelős elnöke

A különféle mobileszközök terjedésével párhuzamosan mosódik el a munka és a magánélet közötti határvonal. Egy német kutatás szerint háromból egy dolgozó már utazás közben kapcsolódik cége munkahelyi hálózatához. Ugyanígy, minden megkérdezett harmadik vállalat látja annak szükségességét, hogy integrált platformon keresztül menedzselje eszközeit, alkalmazásait, és a tartalmat.

Ha igaz a neves McKinsey cég előrejelzése, egy-egy vállalatnál átlagosan 25 mobil alkalmazást fognak használni az év végére. Ez annak fényében elgondolkodtató, hogy a PAC piackutató által megkérdezett európai vállalatok 60%-a nem rendelkezik hosszútávú mobil stratégiai tervvel, és a cégek mindössze 15%-a vizsgálta meg a mobil alkalmazások és adatok biztonsági aspektusait.

Hatékonyság és innováció

A mobilitás már eddig is nagy utat járt be. A dolgozók saját eszközeiket is használják munkahelyi célokra, leegyszerűsítve ezzel mindennapi életüket. A fejlett technológiáknak köszönhetően immár milliónál több készüléket is megbízhatóan tudnak egyszerre kezelni a vállalatok.

A kézben hordható eszközök új üzleti szcenáriókat tesznek lehetővé. A gazdasági szféra számára innovációt is jelent a mobilitás. A cégek nem csak mobilizálni szeretnék meglévő üzleti folyamataikat, hanem új folyamatokat és üzleti modelleket kívánnak létrehozni, olyanokat, amelyek eddig nem voltak lehetségesek.

Az alkalmazás a kulcs

Az applikációk alapvető fontosságúak. Ezek teszik attraktívvá a mobil folyamatokat. Szinergiát valósítanak meg a szervezet különböző szintjei között, hiszen együttműködésre serkenti mindazokat, akiknek bármikor, bárhonnan hozzáférésük van a munkához szükséges információkhoz. Az üzleti folyamatok mobilizálása ugyanakkor nem azt jelenti, hogy funkciók özönét installáljuk fel egy-egy divatos telefonra, hanem, hogy az elérhető legnagyobb hatékonyságot érjük el a vállalat és a dolgozó számára.

A fókusz az alapfunkciókon és a felhasználhatóságon van

A felhasználók csak azon funkcionalitásokat fogják elfogadni, melyek intuitívak és villámgyorsan működnek. Azaz az alkalmazásoknak könnyen kiismerhetőknek kell lenniük. Az SAP ezt felismerve fejlesztette ki Fiori megoldását, mely lehetővé teszi, hogy stabil megoldásokat futtathassanak bármilyen platformon, folyamat- és feladatorientált módon. A vállalatok az egyes üzleti területeken tesztelhetik, melyik alkalmazás nyerte meg a dolgozók tetszését. E megoldásokat úgy tervezték, hogy a folyamatok integrációja mellett a népszerű konzumer applikációk jellemzői mellett teljes funkcionalitást biztosítsanak. Az eredmény egy gyorsabb tanulási ív és teljesen új dizájn.

Big Data az okostelefonon

Könnyű elképzelni ezen lehetőségeket: a menedzserek gyorsan és biztonságosan tudják az információkat kicserélni, a munkavállalók úgy tudnak erőteljes alkalmazásokat használni, hogy nincs szükség részletes, előzetes oktatásra. A területen dolgozók valós idejű adatokat tudnak elérni az ügyféllátogatások során. Sőt, a helyszínen big data analízist is tudnak mutatni az ügyfélnek.

Egy dolog biztos. A mobil eszközök nyújtotta rendszerek még messze vannak attól, hogy az általa nyújtott lehetőségeket teljesen kihasználtnak tudjuk mondani. A potenciált akkor tudják maximalizálni a vállalatok, ha minden érdekelt fél között szoros együttműködés van. Ha az IT döntéshozók és felhasználók együttesen mennek végig a lehetséges felhasználási területeken, gyorsan tudják azonosítani, hol, és miképpen lehet a mobil appokat adaptálni.

Az szintén látszódik, hogy azon cégek, melyek időt, energiát fektetnek a mobil megoldásokba, nem csak hatékonyabban tudnak együtt működni ügyfeleikkel, hanem előnyre is tesznek szert a konkurenciával szemben, így többet tudnak az innovációval foglalkozni.

A mobilitás az üzleti növekedés stratégiai hajtóereje. Vele a vállalati IT nemcsak újabb csoportokat tud megnyerni magának, hanem drámaian csökkenti az IT bonyolultságát. És ne feledjük, a mobil üzleti folyamatokat még használni is szórakoztató.

A szerző Michael Kleinemeier, az SAP szoftvercég MEE (Middle and Eastern Europe) régióért felelős elnöke

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!