<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ellenőrzött munkáltatók több mint 26 százalékánál talált munkavédelmi szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság, amikor július elején a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi kötelezettségek betartását ellenőrizte - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának összegzéséből.

A hatóság munkatársai július 6. és 8. között, a harmadfokú hőségriasztáshoz kapcsolódóan végeztek akcióellenőrzést több mint 300 munkáltatónál. Szabadtéri munkahelyek esetében az épület-, út-, közműépítést, mezőgazdasági tevékenységeket, csatorna karbantartást, az őrző-védő tevékenységeket ellenőrizték; a zárt terek közül pedig a pékségek, sütőipari munkahelyek, konyhaüzemek, vendéglátó egységek, a gépjárműjavítás és a raktározás munkakörülményeit vizsgálták - olvasható a jelentésben.    

Kiemelték, hogy a vizsgálatba bevont 306 munkáltató 26,6 százalékánál, valamint az ellenőrzött 4205 munkavállaló 25,5 százalékánál tártak fel szabálytalanságokat.

Azonban arról is beszámoltak, hogy az akcióellenőrzés során munkavédelmi bírság kiszabását megalapozó szabálytalanságot, vagyis a munkavállalók egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztető munkakörülményt az ellenőrök nem tártak fel.

A munkafelügyeleti főosztály jelentése szerint az ellenőrzött munkáltatók több mint 73 százaléka eleget tett a hőségriadó kapcsán előírt munkavédelmi kötelezettségeknek. Ez annyit jelent, hogy a munkáltatók többsége munkavállalói számára megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolt védőitalt és ehhez szükséges poharat is biztosított. A leggyakoribb mulasztás a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár hiánya volt, de általában – főként építési munkahelyeken – egyéni fogyasztásra, palackozott ivóvizet adtak a munkavállalóknak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.