Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Csökkent az érdeklődés a munkáltatók részéről a pályakezdők iránt, elsősorban a nagyobb, 250 főnél több embert foglalkoztató vállalkozások vesznek fel tapasztalat nélküli munkatársakat, derült ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felméréséből. Némileg nőtt ugyanakkor a korábbiakhoz képest az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezők foglakoztatása.

A vállalkozások 22 százaléka foglalkoztat rendszeresen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozókat - állapítja meg egy napokban befejeződött felmérés, amely során több mint 6 000 céget kérdeztek meg a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői.

Ez több mint 4 százalékponttal magasabb arány, mint amennyit az egy évvel korábbi felmérés mutatott. Elsősorban a kis cégek foglalkoztatnak dolgozókat ilyen módon. Ez is egy lehetőség ahhoz, hogy jobban alkalmazkodhassanak a változó piaci igényekhez. Az alkalmi munkavállalókat főként a szálláshely, a vendéglátás és a mezőgazdaság szezonális munkáira alkalmazzák. Ezeken a területeken a cégek 57, illetve 33 százaléka foglalkoztat alkalmi munkavállalókat.

Az alkalmi munkavállalók foglalkoztatását jó lehetőségként értékelő cégek átlagosan 22 százalékos többletlétszámot tudtak így alkalmazni. Ebben szerepet játszik a kedvezőbb járulékfizetés, illetve az, hogy az alkalmi munkavállalók felvételével, elbocsátásával jobban tudnak igazodni a piac változó igényeihez.

Jelentős visszaesés a pályakezdőknél

A pályakezdőket alkalmazó cégek aránya a múlt évben 34 százalék volt, de az idei évre vonatkozóan már csak 23 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy pályakezdőket kíván felvenni. A pályakezdőket elsősorban a 250 dolgozónál több munkavállalót foglalkoztató cégek alkalmazzák szívesen, közöttük 63 százalékot képviselnek azok, akik pályakezdő felvételét tervezik, a 20-49 létszámú cégeknél ez az arány 21 százalék, a 20 dolgozó alatti cégeknél 19 százalék.

A megkérdezett cégek 16 százaléka foglalkoztatott a múlt évben Start kártyával fiatalokat. Ez kedvezőbb járulékfizetést jelent a munkáltatónak. Az idegenforgalmi cégek 32 százaléka vette igénybe a Start kártya kedvezményét, az exportra termelő cégeknél 20 százalék volt ez az arány.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.