2011. április 1. 13:19

A norvég kormány pénteken engedélyt kért a törvényhozástól, hogy eladhassa 14,29 százalékos részesedését a SAS skandináv légitársaságban. A veszteséges vállalatot egy másik légitársaságnak adná el a kormány.

A norvég kereskedelmi és ipari miniszter szerint ugyanakkor bármilyen értékesítést a skandináv partnerországokkal együttműködve kell végrehajtani. Svédország, Norvégia és Dánia összesen 50 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik az északi légitársaságban.

A minisztérium közleménye szerint az SAS továbbra is számos nehézséggel néz szembe, amelyeket legjobban egy szektorbeli tulajdonos tudna megoldani. Úgy fogalmaznak: "nem látjuk úgy, hogy a SAS-beli állami szerepvállalás szükséges a megfelelő légi közlekedési hálózat fenntartásához".

Korábban számos híresztelés jelent meg a SAS értékesítéséről. Elemzők szerint a vállalat felvásárlására a legnagyobb esélye a német Lufthansának lehet. A svéd jobb-közép kormány már rendelkezik a tulajdonhányadának értékesítéséhez szükséges parlamenti mandátummal. A kormány ugyanakkor korábban világossá tette, hogy csak akkor válna meg az SAS-tól, ha az már biztos anyagi lábakon áll.

A SAS részvényeivel 2,27 százalékos drágulással 22,50 koronás árfolyamon kereskedtek pénteken a stockholmi értéktőzsdén. Délelőtt még 4 százaléknál is nagyobb mínuszban jártak a SAS-papírok.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!