TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Jelentős növekedésen ment át a nemzetközi személyi számítógép piac a második negyedévben. A notebook számítógépek iránti erőteljes keresletnövekedésnek köszönhetően a forgalom 16 százalékkal 71,9 millió darab eladott számítógépre bővült - számol be a Gartner piackutató vállalat tanulmánya.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben a növekedési ütem elérte a 23,5 százalékot a tavalyi azonos periódushoz képest. "A növekedés elsősorban az árcsökkenésnek köszönhető, ami azonban érezhető hatást gyakorol az árbevételre és a nyereségre is" - mutatott rá a Gartner elemzője.

Az elemző szerint az EMEA térség személyi számítógép piaca egyértelműen felülkerekedett a recessziós aggodalmakon, az elmúlt öt évben csak egyetlen alkalommal haladta meg a növekedési ütem a 20 százalékot. Összességében 23,1 millió darab személyi számítógép kelt el a régióban a második negyedévben.

Világviszonylatban viszont érzékeltette hatását a bizonytalan gazdasági helyzet a számítógép értékesítésekre. A csökkenő árak nyomása alatt elsősorban az Egyesült Államokban és Európában további piaci konszolidációra lehet számítani.

Sorban a nyolcadik alkalommal vezeti a Hewlett-Packard 18,1 százalékos piaci részesedéssel az értékesítési listát. A második helyezett Dell lemaradása viszont egyre csökken. Eladásainak 22 százalékos növekedésével a társaság 15,6 százalékos piaci részesedésre tett szert. A harmadik helyen az Acer áll 9,4 százalékos részesedéssel. A Dell újabban feladta kizárólagos internetes értékesítési modelljét és gépeit már több mint 13 ezer üzletben is lehet kapni.

Az EMEA régióban is a Hewlett-Packard vezeti a ranglistát, de itt 19,3 százalékos részesedéssel. A Dell 11,9 százalékos részesedése a térségben csak a harmadik helyezéshez elegendő a 15,1 százalékos Acer mögött. A legnagyobb növekedést az Asus érte el, amely eladásainak 159,1 százalékos növelésével a lista ötödik helyére rukkolt elő és 5,4 százalékos piaci részesedést vívott ki magának.

A lista negyedik helyén a Toshiba áll 5,8 százalékos részesedéssel. Az Asus elsősorban EeePC mini-notebook gépeinek köszönheti piaci sikerét. Az új géposztály időközben öt százalékos részesedést hasított ki magának a piacon.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.