2001. január 31. 11:00

A pénzügyminiszter szerint a kormányzat tartja magát ez évi inflációs várakozásához, azaz a pénzromlás várhatóan éves szinten 5-7 százalék lesz.

Varga Mihály az Amerikai Kereskedelmi Kamara szerdai, budapesti üzleti ebédjét követően nyilatkozott erről újságíróknak. A miniszter úgy véli 2001 januárjában az egy évre visszatekintő infláció mértéke már 10 százalék alá csökken.

Tavaly az éves infláció mértéke 2-2,5 százalékkal lehetett volna alacsonyabb, mint a ténylegesen mért 9,8 százalékos éves pénzromlás, ha az olajárak nem emelkednek olyan drasztikusan a tavalyi év során, mint az bekövetkezett, illetve az euró nem gyengélkedik az ismert mértékben. Az idei inflációra vonatkozó optimistább elképzelés alapjául az szolgál, hogy 2000 decemberében már elindult a világpiaci olajár csökkenése, ami nagymértékben befolyásolhatja a magyarországi inflációt - mondta a pénzügyminiszter, és aláhúzta: a kormányzat abban bízik, hogy 2001 első felében az infláció jóval meredekebben fog csökkenni, mint azt korábban vártuk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.