2001. január 31. 11:00

A pénzügyminiszter szerint a kormányzat tartja magát ez évi inflációs várakozásához, azaz a pénzromlás várhatóan éves szinten 5-7 százalék lesz.

Varga Mihály az Amerikai Kereskedelmi Kamara szerdai, budapesti üzleti ebédjét követően nyilatkozott erről újságíróknak. A miniszter úgy véli 2001 januárjában az egy évre visszatekintő infláció mértéke már 10 százalék alá csökken.

Tavaly az éves infláció mértéke 2-2,5 százalékkal lehetett volna alacsonyabb, mint a ténylegesen mért 9,8 százalékos éves pénzromlás, ha az olajárak nem emelkednek olyan drasztikusan a tavalyi év során, mint az bekövetkezett, illetve az euró nem gyengélkedik az ismert mértékben. Az idei inflációra vonatkozó optimistább elképzelés alapjául az szolgál, hogy 2000 decemberében már elindult a világpiaci olajár csökkenése, ami nagymértékben befolyásolhatja a magyarországi inflációt - mondta a pénzügyminiszter, és aláhúzta: a kormányzat abban bízik, hogy 2001 első felében az infláció jóval meredekebben fog csökkenni, mint azt korábban vártuk.