2001. március 20. 11:00

A reálkeresetek 4,2 százalékkal haladták meg az idén januárban az egy évvel korábbit.

A reálkeresetek 4,2 százalékkal haladták meg az idén januárban az egy évvel korábbit - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-t kedden.A bruttó átlagkereset 16,3 százalékkal, a nettó átlagkereset 14,7 százalékkal emelkedett egy év alatt. A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete januárban 94 625 forint, a nettó 60 063 forint volt.

Tavaly januárban a reálkeresetek 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó átlagkereset 2000 első hónapjában 10,7 százalékkal, a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint 1999 januárjában.

Az idén januárban a versenyszférában 20,6 százalékos, a költségvetési területeken pedig csupán 7,5 százalékos volt a bruttó kereset emelkedése. A versenyszférában dolgozók átlagosan 93 298 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 98 225 forintot kerestek.

A versenyszféra béremelkedésében az infláció mértékét figyelembe vevő alapbéremelés, a minimálbér változásának hatása, illetve a várható vállalati eredmény utáni jutalomelőleg tükröződik. A költségvetési területeken az idei fizetésrendezést csak részben tartalmazza az adat, ezeket később visszamenőleges hatállyal folyósítják - áll a KSH elemzésében.

A legjobban fizető gazdasági ág 198 700 forinttal ismét a pénzügyi tevékenység volt, ezt követte a vegyipar 125 600 forinttal, illetve a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás 118 000 forinttal.

A legkevesebbet, 58 000 forintot a szociális ellátásban keresték a dolgozók. Ennél valamivel többet, 62 000 forintot kaptak a textília, textiláru, bőrtermék és lábbeli gyártásban dolgozók, a mezőgazdasági alkalmazottak átlagbére 62 500 forint volt.

Az év első hónapjában az ötnél nagyobb létszámú vállalkozásoknál, a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél 2,688 millióan álltak alkalmazásban, ami mindössze 0,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Januárban a versenyszférában 0,8 százalékkal nőtt, a költségvetési intézményeknél pedig 1,6 százalékkal mérséklődött a létszám.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.