2p

A Slovnaft anyacége, a Mol esetleges átvétele az osztrák OMV által nem lenne jó hír Szlovákia számára - vélik szlovák elemzők és a gazdasági minisztérium képviselői.

Elemzők szerint az átvétel növelné a piaci koncentrációt, valamint korlátozná a versenyt az üzemanyag-feldolgozásban és -értékesítésben.

Az OMV és a Mol fúziója nem válna az autósok előnyére: a szlovák üzemanyagpiacon, ahol a verseny már most is szinte ismeretlen, annak további csökkenéséhez vezetne - vélekedik a Firmex Capital egyik elemzője, akit a TASR-SLOVAKIA idézett.

Az OMV a domináns Slovnaft néhány még megmaradt versenytársának egyike, 17 százalék körüli piaci részesedéssel. A Slovnafttal való egyesülés olyan céget hozna létre, amelynek piaci részesedése közel 80 százalék, és így abszolút monopolhelyzetben lenne - így az elemző. Ezért kérdéses, hogy a lépést a szlovák versenyhivatal és az Európai Bizottság jóváhagyná-e versenyjogi szempontból.

A szlovák gazdasági minisztérium figyelemmel kíséri a helyzetet: szóvivője szerint a minisztérium szakértői megerősítették, hogy amennyiben egy ilyen egyesülésre sor kerülne, a közép-európai térségben legalább három finomító koncentrációja jelentkezne, amelyeket többé-kevésbe egy tulajdonos ellenőrizne. Az OMV június 25-én 18,6 százalékra növelte részesedését a Mol-ban.

Hétvégi nyilatkozatában Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter a felvásárlás pozitív elemeit emelte ki, szerinte ésszerű döntés lehetne, mivel így a két sikeres energiavállalat nagy "játékossá" válhatna a dunai térségben. Éppen ezért a miniszter azon az állásponton volt, hogy az osztrák állam támogatná az osztrák OMV és a magyar Mol összeolvadását.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!