<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy hét országra kiterjedő nemzetközi kutatás eredményei szerint a fogyasztók a recesszió és a magasabb árak ellenére is úgy vélik, megéri környezetbarát terméket vásárolni. A felmérés szerint Brazília, India és Kína lakosai a leglelkesebbek a zöld árucikkek és a környezetbarát vállalati kezdeményezések iránt.

A kutatás adatai szerint jelentős különbségek is felfedezhetők a nemzeti attitűdök között. A brit, francia és brazil válaszadók például úgy vélik, hogy országuk környezeti állapotának megóvása rossz irányba halad. Velük szemben viszont az amerikai, német, kínai és indiai állampolgárok bizakodóak saját hazájukat illetően, és úgy vélik, a nemzeti politika jó irányba tereli a környezetvédelmet.

Bár mind a hét ország válaszadói környezettudatos gondolkodásmódról tettek tanúbizonyságot a felmérés során, csak két ország, India és Brazília lakosai vélték úgy, hogy a környezetvédelmi megfontolások előbbre valók, mint a gazdasági ügyek. Ezzel szemben az Egyesült Államokban élőknek például 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gazdaság stabilitása és fejlődése fontosabb kérdés, mint a bolygó ökoszisztémájának megóvása.

Kinek hisznek?

A felmérés kitért a zöld kommunikáció kérdéskörére is. Megállapításaik szerint mind a hét vizsgált országban a televízió és az internet számít az elsődleges, a tudományos kutatók és zöld aktivisták pedig a leghitelesebb információforrásnak környezetvédelmi kérdésekben. Eltérőek viszont a vélemények abban, hogy mely források azok, amelyek a legnagyobb befolyásoló erővel bírnak, ha zöld vásárlásról van szó.

A francia, német és indiai válaszadók számára a korábbi, személyes tapasztalatok a leginkább meghatározóak, míg az amerikai és kínai fogyasztók barátaik, ismerőseik javaslatai alapján döntenek. Érdekes módon a brit és brazil válaszadók a szerkesztőségi kommentárokat, véleményeket tartják a legmeggyőzőbbnek.

A társadalom iránt felelős vállalat legyen zöld

A válaszadók többsége szerint napjainkban rendkívül fontos, hogy a nemzeti és nemzetközi vállalkozások környezetbarát attitűdöt valljanak. Az összes megkérdezett 77 százaléka értett egyet az állítással, de ebben a kérdésben is az ázsiai régió válaszadói bizonyultak a környezettudatosabbnak. Az indiaiak 87, a kínaiak 98 százaléka vélte úgy, hogy a vásárlási döntések során rendkívül fontos szempont, hogy a terméket kínáló cégnek milyen a zöld hírneve.

A megkérdezettek véleménye szerint egy cég leginkább azzal tudja környezetvédelmi elkötelezettségét bizonyítani, ha csökkenti üzleti és gyártási folyamatainak környezetterhelését, valamint redukálja a termékeiben található káros anyagok mennyiségét. A felmérés szerint a fogyasztók elvárják továbbá, hogy a társadalom iránt felelős vállalat energiahatékonyan működjön, hasznosítson újra, csökkentse a felesleges csomagolást és támogassa a zöld innovációt.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.